Σι Τζινπίνγκ: Το Πεκίνο κι οι Βρυξέλλες πρέπει να κάνουν τη σωστή στρατηγική επιλογή
AP Photo
AP Photo
Σύνοδος Κίνας - Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σι Τζινπίνγκ: Το Πεκίνο κι οι Βρυξέλλες πρέπει να κάνουν τη σωστή στρατηγική επιλογή

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκρινε την Πέμπτη πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας πρέπει να κάνουν «τη σωστή στρατηγική επιλογή», στο πλαίσιο της συνόδου των δυο πλευρών στο Πεκίνο, στην οποία αναμενόταν να θιγούν διενέξεις για το εμπόριο και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει, για ακόμη μια φορά, να δείξουν διορατικότητα και δέσμευση και να κάνουν τη σωστή στρατηγική επιλογή, που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των λαών κι αντέχει στη βάσανο της Ιστορίας», είπε ο κ. Σι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εσωτερικών.

Είπε ακόμη πως οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν προσπάθεια να βαθύνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ολοένα περισσότερες συγκρούσεις, διαβεβαιώνοντας πως μπορούν να βρουν «πεδία συνεννόησης» παρά τις διαφωνίες τους.

«Όσο περισσότερο γίνεται σοβαρή και περίπλοκη η διεθνής κατάσταση, τόσο περισσότερο η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν την επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να βαθύνουν τη συνεργασία τους», πρότεινε ο κ. Σι.

Είναι σαφές πως Κίνα θα ήθελε να συσφίξει τη σχέση της με τη Γηραιά Ήπειρο, και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει τον εαυτό της ως πιο αξιόπιστο εταίρο από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη διεθνή σκηνή, αντιμετωπίζεται ωστόσο με ολοένα περισσότερη δυσπιστία από τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως είναι «απαραίτητο η Κίνα και η Ευρώπη να αναγνωρίζουν η μια τις ανησυχίες της άλλης και να προτείνουν στέρεες λύσεις».

Η κ. φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως η σχέση βρίσκεται σε «σημείο καμπής».

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι η ΕΕ θέλει να δει «απτή πρόοδο στα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο και την οικονομία».

«Θέλουμε (...) η σχέση μας να είναι (...) αμοιβαία επωφελής», πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες αναγνώρισαν πριν από την επίσκεψη ότι οι σημερινές συνομιλίες υπήρχε ενδεχόμενο να είναι τεταμένες, τόσο με τον πρόεδρο Σι όσο και με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε σύμφωνοι με την Κίνα για πολλά ζητήματα», παραδεχόταν ευρωπαίος διπλωμάτης την περασμένη εβδομάδα. 

«Αλλά θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να έχουμε αυτού του είδους τις πολύ άμεσες συνομιλίες, κατά τρόπο άμεσο και εποικοδομητικό, στο υψηλότερο επίπεδο».

Η ΕΕ διαμαρτύρεται ιδίως για το πελώριο εμπορικό έλλειμμά της έναντι της Κίνας, που έφθασε πέρυσι τα 304 δισ. ευρώ (357 δισεκ. δολάρια).

Εξ ου η ευρωπαϊκή προτροπή να υπάρξει «επανεξισορρόπηση» των εμπορικών σχέσεων.

Από την άλλη το Πεκίνο θέλει να αλλάξει η «διάθεση» των Βρυξελλών απέναντί του, που βρίσκει υπερβολικά εχθρική.

Πριν από την επίσκεψη η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως οι ευρωπαίοι θα ζητήσουν το Πεκίνο να ανοίξει περαιτέρω την αγορά του στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπανίων γαιών, πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας για τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Η ΕΕ επέβαλε υψηλούς τελωνειακούς δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, καταγγέλλοντας μεγάλες κινεζικές επιδοτήσεις που κρίνει ότι αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό σε βάρος ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το Πεκίνο αντικρούει τις κατηγορίες αυτές και αντέδρασε με στοχευμένες έρευνες που αφορούν τις εισαγωγές χοιρινού, κονιάκ, γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ υιοθέτησε τη 18η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στοχοποιώντας ιδίως δυο κινεζικές τράπεζες. Το μέτρο ώθησε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου να εκφράσει επίσημα διαμαρτυρία στον αρμόδιο επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς.

«Δεν είμαστε αφελείς, Δεν ζητάμε η Ρωσία να διακόψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά να ενισχύσει τους τελωνειακούς και χρηματοπιστωτικούς ελέγχους», αντέτεινε ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κόστα σε Σι Τζινπίνγκ: Καλούμε την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα παρότρυνε την κυβέρνηση της Κίνας να αξιοποιήσει «την επιρροή της στη Ρωσία» πιέζοντας να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλούμε την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία» προκειμένου «να τερματιστεί» ο «επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Πορτογάλος απευθυνόμενος στον Σι Τζινπίνγκ.

Επίσημα, η συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ σήμερα στο Πεκίνο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με τον Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε σκοπό να εορταστεί η 50ή επέτειος της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων.

Όμως οι προσκεκλημένοι του είχαν στις αποσκευές τους μακρύ κατάλογο αντιδικιών προς επίλυση.

Ανάμεσά τους: το μεγάλο κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα έναντι της ΕΕ, οι φόβοι πως η ευρωπαϊκή αγορά θα πλημμυρίσει με φθηνά προϊόντα κινεζικής κατασκευής επιδοτούμενα από το Πεκίνο, η προσέγγιση της Κίνας με τη Ρωσία, που αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία από τους ευρωπαίους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Με δεδομένη την «αστάθεια» στον κόσμο, οι κινέζοι και οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει, για ακόμη μια φορά, να δείξουν διορατικότητα και δέσμευση και να κάνουν τη σωστή στρατηγική επιλογή, που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των λαών κι αντέχει στη βάσανο της Ιστορίας», έκρινε.