Ο σεισμός στην Τουρκία κατατάσσεται πλέον στην έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα.
Σεισμός: Πάνω από 22.000 οι νεκροί - Χωρίς τρόφιμα οι σεισμόπληκτοι της Συρίας
AP Photo/Khalil Hamra
AP Photo/Khalil Hamra

Σεισμός: Πάνω από 22.000 οι νεκροί - Χωρίς τρόφιμα οι σεισμόπληκτοι της Συρίας

Ο σεισμός στην Τουρκία κατατάσσεται πλέον στην έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα.

Η πείνα και η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης στις σεισμόπληκτες περιοχές οδηγούν σε απόγνωση όσους στάθηκαν τυχεροί και δεν συγκαταλέγονται στους νεκρούς του καταστροφικού σεισμού με το πρόβλημα να γίνεται ιδιαίτερα οξύ στη Συρία όπου όλες οι διεθνείς οργανώσεις στρέφουν με αγωνία το βλέμμα τους. 

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τους καταστροφικούς σεισμούς αυτής της εβδομάδας αυξήθηκε σε 18.991, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Αντιόχεια όπου βρέθηκε σήμερα στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πληγείσες περιοχές. O συνολικός αριθμός των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία ξεπερνάει ως εκ τούτου τους 22.000. 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε για να αποτραπεί μεταξύ άλλων το πλιάτσικο στα καταστήματα. 

Χωρίς τρόφιμα η βορειοδυτική Συρία 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι εξαντλούνται τα αποθέματά του στη βορειοδυτική Συρία και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερα συνοριακά περάσματα από την Τουρκία, αφού και οι δύο χώρες καταστράφηκαν από τους σεισμούς.

«Η βορειοδυτική Συρία, όπου το 90% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, αποτελεί μεγάλη ανησυχία. Έχουμε φτάσει στους ανθρώπους εκεί, αλλά πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Corinne Fleischer, περιφερειακή διευθύντρια του WFP στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.

«Ξεμένουμε από αποθέματα και χρειαζόμαστε πρόσβαση για να φέρουμε νέα αποθέματα. Το συνοριακό πέρασμα είναι ανοιχτό τώρα, αλλά πρέπει να ανοίξουμε νέα συνοριακά περάσματα». 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δήλωσε ότι 14 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη βόρεια Συρία από την Τουρκία σήμερα. 

«Αυτές οι αυτοκινητοπομπές μεταφέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα αυτού του καταστροφικού σεισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Πολ Ντίλον, προσθέτοντας ότι η βοήθεια κατευθύνεται προς το Ιντλίμπ. 

Στο μεταξύ σήμερα η Τουρκία συζητά την επαναλειτουργία ενός συνοριακού περάσματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, κάτι που θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια άμεσα σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα η Άγκυρα εξετάζει να ανοίξει ακόμη ένα πέρασμα προς την ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ.

Η Τουρκία και η Συρία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, αφού ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστειλε με τη βία την εξέγερση του 2011, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τους Σύρους αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον Άσαντ και έχει στείλει τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Όμως μετά από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Άσαντ, ενώ οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν συνομιλίες τον Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε εξάλλου ότι ακόμη ένα πέρασμα ενδέχεται να επαναλειτουργήσει προκειμένου να μεταφερθεί βοήθεια στην Ιντλίμπ.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις και η κατάρτιση σχεδίων για το άνοιγμα ενός ακόμη περάσματος το οποίο θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια στην Ιντλίμπ και (θα επιτρέψει) στον ΟΗΕ να φτάσει σε περιοχές που έχουν ισοπεδωθεί εντελώς από τον σεισμό», πρόσθεσε.

Αυτή την περίοδο λειτουργεί μόνο ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Τουρκίας και της ανταρτοκρατούμενης βορειοδυτικής Συρίας, το Μπαμπ αλ Χάουα.

Οι επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «μια δευτερογενή καταστροφή», καθώς το κρύο και το χιόνι οδηγούν σε "επιδείνωση και φρικτές συνθήκες", προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ Ρόμπερτ Χόλντεν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» που επιβιώνουν «στην ύπαιθρο, σε επιδεινούμενες και φρικτές συνθήκες».

«Έχουμε μεγάλες διαταραχές στις βασικές προμήθειες νερού, έχουμε μεγάλες διαταραχές στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά στοιχεία της ζωής», δήλωσε ο Χόλντεν.

«Διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερογενή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση όπως κάνουμε στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε ο Χόλντεν. 

Κίνδυνος εκδήλωσης χολέρας 

Η κλίμακα της πρόκλησης ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πληγείσες περιοχές τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από το κανονικό. Για παράδειγμα, η συριακή πόλη Χαλέπι προβλέπεται να έχει χαμηλές θερμοκρασίες από -3°C έως -2°C  μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου είναι συνήθως 2,5°C . 

Και τα χρόνια των συγκρούσεων και η οξεία ανθρωπιστική κρίση σημαίνουν ότι υπάρχουν πρόσθετες δυσκολίες στη βοήθεια των επιζώντων στη Συρία, όπου η διεθνής βοήθεια έχει αργήσει να φτάσει. Η πρώτη αυτοκινητοπομπή βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία  έφτασε μόλις σήμερα.

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι πάντα σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και σε τέτοιες φυσικές καταστροφές ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε μια αλυσίδα παράπλευρων απωλειών και προβλημάτων στη συνέχεια, όπως είναι τα προβλήματα δημόσιας υγείας.

«Φανταστείτε τώρα για ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, με τόσα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων και πιθανών επιδημιών στο άμεσο μέλλον. Μετά τις απώλειες αυτών των ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε.

«Πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως έρχονται πρώτες μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή, κάτι άλλο που παρατηρούμε επίσης είναι οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο, ακριβώς γιατί το νερό δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας»,εκτίμησε ο κ. Τσακρής.

“Νομίζω ότι συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για να δούμε εξάπλωση τέτοιων λοιμώξεων και για αυτό θα πρέπει και οι διάφορες διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή και βοηθούν με κάθε τρόπο, στο να περιορίσουμε την τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές“.

Επίσκεψη Άσαντ στο σεισμόπληκτο Χαλέπι

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαλεπιού, ανακοίνωσε η προεδρία την Παρασκευή, στο πρώτο ταξίδι του σε σεισμόπληκτη περιοχή.

Η προεδρία μοιράστηκε φωτογραφίες του Άσαντ και της συζύγου του να επισκέπτονται ανθρώπους που τραυματίστηκαν από τον καταστροφικό σεισμό που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το καθεστώς του Άσαντ κατηγορήθηκε ότι  κάνει πολιτική με τη βοήθεια, αφού ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Bassam Sabbagh, δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την παράδοση όλης της βοήθειας στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που δεν τελούν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

Διασώσεις μετά από 100 ώρες 

Η διάσωση αρκετών επιζώντων από τα ερείπια κτιρίων στην Τουρκία αναπτέρωσε το ηθικό των συνεργείων έρευνας την Παρασκευή, τέσσερις ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους.

Αρκετοί άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια των κτιρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου ενός 10χρονου αγοριού που σώθηκε μαζί με τη μητέρα του μετά από 90 ώρες στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι.

Επίσης, στο Χατάι, ένα επτάχρονο κορίτσι ονόματι Άσια Ντονμέζ διασώθηκε μετά από 95 ώρες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αχτίδα φωτός χάρισε και η είδηση της διάσωσης βρέφους μόλις δέκα ημερών, που μαζί με τη μητέρα του ήταν θαμμένο κάτω από τα συντρίμμια από τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Ενώ οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες ώρα με την ώρα λιγοστεύουν, η ιστορία της Γιαγκίζ Ουλάς, του νεογέννητου κοριτσιού στην επαρχία Χατάι, μοιάζει σαν θαύμα.

Τόσο η μητέρα όσο και η μικρή έμειναν θαμμένες για 90 ολόκληρες ώρες, ωστόσο κατάφεραν να βγουν ζωντανές. 

Εβδόμη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα

Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς και στις δύο χώρες ξεπέρασε τους περισσότερους από 17.000 νεκρούς του 1999, όταν ένας παρόμοια ισχυρός σεισμός έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία.

Κατατάσσεται πλέον στην έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα, μπροστά από τη δόνηση και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και πλησιάζει τους 31.000 νεκρούς από τον σεισμό στο γειτονικό Ιράν το 2003.

Διαβάστε επίσης: Ε. Λέκκας για Τουρκία: Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000

Περίπου το 40% των κτιρίων στην τουρκική πόλη Καχραμανμαράς, το επίκεντρο του κύριου σεισμού της Δευτέρας, έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού Πανεπιστημίου Bogazici.

Το κρύο, η πείνα και η απελπισία κατέλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι. 

Σε ένα βενζινάδικο κοντά στην τουρκική πόλη Κεμαλπασά, οι άνθρωποι έψαχναν μέσα από χαρτόκουτα με δωρεά ρούχων για να ντυθούν ώστε να αντιμετωπίσουν το κρύο. Στην πόλη-λιμάνι Ισκεντερούν, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους στριμωγμένους γύρω από φωτιές στις άκρες των δρόμων και σε κατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες.

Οι αρχές λένε ότι περίπου 6.500 κτίρια στην Τουρκία κατέρρευσαν και αμέτρητα άλλα υπέστησαν ζημιές.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά. Στη Συρία, άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι τη Χάμα, 250 χλμ. από το επίκεντρο.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Συνεχίζεται η έρευνα για το ζευγάρι Ελλήνων - Τι λέει ο ανιψιός τους

«Ντροπή σας!»: Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την οργή των σεισμοπαθών

Σεισμός: Η Τουρκία αναβάλλει τη σύνοδο κορυφής για το αέριο

Σεισμός: Η Τουρκία προκαλούσε τη μοίρα της αψηφώντας τους κανόνες δόμησης