Σε «συναγερμό» η Γερμανία για ενδεχόμενη έλλειψη φυσικού αερίου

Σε «συναγερμό» η Γερμανία για ενδεχόμενη έλλειψη φυσικού αερίου

Η Γερμανία κήρυξε την Τετάρτη «έγκαιρη προειδοποίηση» για ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη στην παροχή αερίου, αναφέροντας ότι το μέτρο έχει 
σχεδιαστεί για να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο αναταραχής ή διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters. 

Η ανακοίνωση - το πιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για διακοπή του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία - έρχεται καθώς η Μόσχα σχεδιάζει να εισαγάγει έναν νέο μηχανισμό που αλλάζει την πληρωμή σε ρούβλια. Πρόκειται για απαίτηση που έχει απορριφθεί από τα κράτη της G7, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η έγκαιρη προειδοποίηση είναι το πρώτο από τα τρία στάδια και δεν συνεπάγεται ακόμη κρατική παρέμβαση στη διάθεση αερίου. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προέτρεψε τους καταναλωτές και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση, λέγοντας ότι «κάθε κιλοβατώρα μετράει».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι διασφαλισμένες προς το παρόν και η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις ροές εφοδιασμού με τους φορείς της αγοράς. «Παρόλα αυτά, πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας», σημείωσε ο Ρ. Χάμπεκ. «Με την κήρυξη του επιπέδου έγκαιρης προειδοποίησης, έχει συγκληθεί ομάδα κρίσης».

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Η ομάδα κρίσης, η οποία περιλαμβάνει μέλη του υπουργείου του, τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου, φορείς εκμετάλλευσης δικτύων και εκπροσώπους των 16 ομοσπονδιακών πολιτειών της Γερμανίας θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση «ώστε - εάν χρειαστεί - να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού».

Ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου Bundesnetzagentur, Klaus Mueller, σε tweet ανέφερε ότι στόχος της έγκαιρης προειδοποίησης ήταν να αποφευχθεί η επιδείνωση της προσφοράς και κάλεσε τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να προετοιμαστούν για «όλα τα σενάρια».

Στο μεταξύ σε άρθρο της η Deutsche Welle αναφέρει ότι ήδη στις αρχές Μαρτίου ομάδα εμπειρογνωμώνων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina είχε δημοσιεύσει μελέτη, σύμφωνα με την οποία ένα ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία θα ήταν «διαχειρίσιμο» για τη γερμανική οικονομία. Ο οικονομολόγος Ρίντιγκερ Μπάχμαν από το πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ στις ΗΠΑ επιχείρησε να υπολογίσει τις οικονομικές απώλειες του εμπάργκο με βάση ένα οικονομετρικό μοντέλο για 40 χώρες και δηλώνει στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι ένα ενεργειακό εμπάργο θα ήταν «εφικτό». Σύμφωνα με την αποτίμησή του θα προκαλούσε συρρίκνωση του ΑΕΠ έως και 3%, ενώ για παράδειγμα το 2020 οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είχαν προκαλέσει μείωση κατά 5%. «Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό, αλλά όχι για κάτι που δεν μπορεί να αντισταθμισθεί με στοχευμένα μέτρα οικονομικής πολιτικής», τονίζει.

Φόβους για μαζική απώλεια θέσεων εργασίας εκφράζουν τα συνδικάτα της χημικής βιομηχανίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κλάδος τη χαλυβουργίας επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να διακόψουμε την παραγωγή, εάν εκλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο». Αλλά και οι εργοδότες της μεταλλουργίας και της ηλεκτρικής βιομηχανίας προειδοποιούν για άμεσες συνέπειες. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής του συνδέσμου Gesamtmetall, Όλιβερ Τσάντερ, «θα μπορούσαν να προκληθούν διαταραχές στην αλυσίδα παραγωγής σε πολλούς κλάδους», κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων, στην παραγωγή κρέατος και στη χημική βιομηχανία.

Πρόεδρος Δούμας: Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα «βρείτε ρούβλια»

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εάν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να πληρώσει σε ρούβλια και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας θα μπορούσαν επίσης σύντομα να τιμολογηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Αφού η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να πληρωθεί το φυσικό αέριο που εξάγεται στην Ευρώπη στο νόμισμα της χώρας του.

Η Ευρώπη, η οποία εισάγει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και πληρώνει ως επί το πλείστον σε ευρώ, σύμφωνα με την Gazprom.

«Οι Eυρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν τη συζήτηση, να σταματήσουν να προσπαθούν να βρουν κάποια δικαιολογία για το γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν σε ρούβλια», ανέφερε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν σε ανάρτησή του στο Telegram. «Αν θέλεις βενζίνη, βρες ρούβλια».

«Επιπλέον, θα ήταν σωστό - όπου είναι επωφελές για τη χώρα μας - να διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων εξαγωγής που τιμώνται σε ρούβλια ώστε να περιλαμβάνει: λίπασμα, σιτηρά, λάδι τροφίμων, λάδι, άνθρακα, μέταλλα, ξυλεία κ.λπ.», πρόσθεσε.