Σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο ο Μπλίνκεν για ενδεχόμενη εκεχειρία στη Γάζα
Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP
Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο ο Μπλίνκεν για ενδεχόμενη εκεχειρία στη Γάζα

Στη Μέση Ανατολή αναμένεται την Τετάρτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, όπου θέλει να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει ανακωχή αρκετών εβδομάδων στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τους τρομοκράτες της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, θα βρίσκεται την Τετάρτη (20/3) στη Σαουδική Αραβία και την Πέμπτη (21/3) στην Αίγυπτο.

Αυτό, καθώς οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο πλαίσιο τους, ο επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, μετέβη στο Κατάρ, εμιράτο που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, μετά τη συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να έκανε η Χαμάς, ανοίγοντας την πόρτα σε κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες, ενώ για καιρό απαιτούσε, μάταια, οριστική κατάπαυση του πυρός.

Την Τρίτη (19/3) ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στο κτιριακό συγκρότημα της συγκεκριμένης δομής υγείας και γύρω από αυτό κι ότι συνέλαβε «πάνω από 300 υπόπτους».

Στο μεταξύ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει άμεσα λιμός στον παλαιστινιακό θύλακο, ειδικά στο βόρειο τμήμα του, όπου η πρόσβαση είναι από δύσκολη ως αδύνατη και όπου εκτιμάται πως βρίσκονται το τρέχον διάστημα κάπου 300.000 άνθρωποι.

Το «εκατό τοις εκατό του πληθυσμού» της Λωρίδας της Γάζας βιώνει «κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας», είπε την Τρίτη (19/3) ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν. «Είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός» περιέρχεται σε αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε την παραμονή νέας περιοδείας του στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσει «τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συναφθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα εγγυηθεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που απομένουν» καθώς και την «εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών με σκοπό να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια (στη Λωρίδα της Γάζας) και ο συντονισμός για την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα».

Ράφα και Καναδάς

Ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή από την Ασία, ισραηλινή στρατιωτική αντιπροσωπεία θα πάρει τις επόμενες μέρες την άγουσα προς την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συζητήσει το πώς θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο η Χαμάς «χωρίς να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα», ανέφερε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Πέρα από τον επαπειλούμενο λιμό, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις συνέπειες ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, το κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «τελευταίο» προπύργιο της Χαμάς, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ασκούν πίεση για να μη γίνει γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, που θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων, θα «επιδείνωνε την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, θα χειροτέρευε την αναρχία στη Γάζα και να απομόνωνε ακόμη περισσότερο το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Καναδάς αποφάσισε να πάψει να προμηθεύει με όπλα το Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη (19/3) πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην καναδική κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας Μελανί Ζολί, η οποία πήγε στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσε πως η Οτάβα δεν ενέκρινε «καμία άδεια» για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ από την 8η Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Καναδά, που «υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται». Η «ιστορία» θα «κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης».

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.