Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας με φόντο τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας με φόντο τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ η διεθνής σκηνή κρατά την ανάσα της. «Κυρώσεις αν δεν πάει ο Πούτιν» διαμηνύουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, καθιστώντας σαφές πως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η διπλωματική κινητικότητα παραμένει έντονη, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών. Καθοριστικό για τη ροή των γεγονότων θα είναι το αν τελικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί στο τραπέζι του διαλόγου, κάτι που «καθορίζει τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς τα βλέμματα στρέφονται στην Κωνσταντινούπολη. Αν και οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά, η μη επιβεβαιωμένη συμμετοχή του Πούτιν δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την έκβαση. Οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά, ελπίζοντας πως οι συμμετέχοντες «θα επιδείξουν διάθεση για διάλογο και συμβιβασμούς».

Στο σκοτάδι για τις προθέσεις Πούτιν

Παρά την αρχική του πρόταση για απευθείας διάλογο, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δώσει το παρών. Όλα δείχνουν πως «μάλλον δεν θα ταξιδέψει στην Τουρκία», με τον Σεργκέι Λαβρόφ να αναλαμβάνει επικεφαλής της ρωσικής αποστολής.

Η απουσία του Πούτιν, ωστόσο, προκαλεί δυσαρέσκεια στο Κίεβο, καθώς «η παρουσία του Ρώσου ηγέτη είναι κρίσιμη για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Οι προθέσεις Ζελένσκι και η στάση του απέναντι στη Ρωσία

«Η ρωσική αποχή από τις συνομιλίες θα αποδείξει την αδιαφορία της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης», ανέφερε ο Ζελένσκι σε πρόσφατη τοποθέτησή του. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η απουσία Πούτιν θα είναι ένδειξη ότι η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να βάλει τέλος στις εχθροπραξίες. Ο ίδιος δήλωσε πως «αν ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετάσχει στις συνομιλίες», τότε η αμερικανική παρουσία θα μπορούσε να διασφαλίσει «σημαντικές εγγυήσεις για μια πιθανή ειρηνική συμφωνία».

Ο Ζελένσκι σκοπεύει να βρίσκεται στην Τουρκία την ημέρα της συνάντησης, ξεκινώντας από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εφόσον χρειαστεί, θα μεταβεί άμεσα και στην Κωνσταντινούπολη.

«Στις συνομιλίες ο Τραμπ μόνο με παρουσία Πούτιν»

Η εμπλοκή του Αμερικανού Προέδρου στην ειρηνευτική διαδικασία εξαρτάται άμεσα από την απόφαση του Ρώσου ομολόγου του. Όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος «Κιθ Κέλογκ», «ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραστεί μόνο αν ο Πούτιν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του». Κατά τον Κέλογκ, η συνύπαρξη των δύο ηγετών στην ίδια αίθουσα μπορεί να προκαλέσει «σημαντικές εξελίξεις», αναδεικνύοντας τη «δυνατότητα του Τραμπ να επιτυγχάνει συμφωνίες και να εξασφαλίζει λειτουργικές λύσεις».

Αντίδραση της Ευρώπης και πιθανές κυρώσεις

Σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν παραστεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για «πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις». Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε πως «σε περίπτωση απουσίας του Ρώσου προέδρου, οι χώρες της Δύσης θα ενισχύσουν την πίεση». Αν και η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων απορρίπτεται ως επιλογή λόγω «νομικών περιορισμών του διεθνούς δικαίου», το μήνυμα προς τη Μόσχα είναι ξεκάθαρο.

Ο Μακρόν επανέλαβε πως η Ευρώπη «δεν επιθυμεί να προκληθεί παγκόσμια σύρραξη» και τόνισε εκ νέου πως ο διάλογος είναι απαραίτητος ώστε «η Ουκρανία να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα».