Σε δέκα μόλις χώρες έχει καταλήξει το 95% των εμβολίων
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Σε δέκα μόλις χώρες έχει καταλήξει το 95% των εμβολίων

Το 95% των 23,5 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που διατέθηκαν παγκοσμίως έχουν διανεμηθεί σε 10 χώρες. Το επισήμανε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μιλώντας για ανάγκη ισότιμης πρόσβασης όλων των χωρών στα εμβόλια και καλώντας τις κυβερνήσεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Βάσει των στοιχείων του ιστότοπου ανάλυσης δεδομένων Our world in data, πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τον Καναδά.

«Σας διαβεβαιώνω ότι ο ΠΟΥ και οι εταίροι του, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για τη διάθεση των εμβολίων σε κάθε χώρα. Χρειαζόμαστε η κάθε χώρα που είναι ικανή να συνεισφέρει, να δωρίσει και να υποστηρίξει τη δίκαιη πρόσβαση και ανάπτυξη των εμβολίων, να το πράξει. Συλλογικά, δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία χώρα, καμία κοινότητα πίσω» δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε. 

«Μέχρι σήμερα, 31 χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμού. Δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς εμβολίων ωστόσο, και της αυξανόμενης επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας μας, η προτεραιότητα του εμβολιασμού του υγειονομικού δυναμικού και των ευπαθών ομάδων που βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο, είναι ζωτικής σημασίας. Το θάρρος και η θυσία τους, τους τελευταίους μήνες, δεν μπορούν να ξεχαστούν». συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την προτεραιότητα στα εμβόλια, ο Χανς Κλούγκε υπογράμμισε: «Είτε πρόκειται για προτεραιότητα στα εμβόλια, είτε για πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και εξετάσεις, μέτρα δημόσιας υγείας και πολιτικές για τον έλεγχο της πανδημίας, έχουμε την ευθύνη να στηρίζουμε τις αποφάσεις στις κεντρικές αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της ανθρωπότητας: αλληλεγγύη, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ο μόνος τρόπος σε αυτές τις ώρες αβεβαιότητας, γιατί κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είμαστε ασφαλείς».

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», ανέφερε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, Είκοσι πέντε χώρες στη ζώνη της Ευρώπης, μεταξύ αυτών η Ρωσία, έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος "VOC 202012/01". «Με μια αυξημένη μεταδοτικότητα και μια παρόμοια σοβαρότητα της νόσου, η μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία: αν δεν ενισχυθεί ο έλεγχος προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά του, θα υπάρξει περαιτέρω αντίκτυπος στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ήδη υπό πίεση», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, για τον Χανς Κλούγκε, πρέπει να επικρατήσει αισιοδοξία. «Το 2021 θα είναι μια ακόμη χρονιά του κορονοϊού, όμως θα είναι μια χρονιά πιο προβλέψιμη, η κατάσταση θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί», διαβεβαίωσε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν την ισότιμη πρόσβαση και ανάπτυξη των εμβολίων σε όλους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 95% των εμβολίων κατά της Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, περιορίστηκε σε 10 χώρες που δεν κατονόμασε.