Ρώσος υπάλληλος αυστριακής τράπεζας επιστρατεύθηκε και σκοτώθηκε στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

Ρώσος υπάλληλος αυστριακής τράπεζας επιστρατεύθηκε και σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Ρώσος υπάλληλος της αυστριακής Raiffeisen Bank σκοτώθηκε καθώς είχε επιστρατευθεί να πολεμήσει στην Ουκρανία, παρότι η τράπεζα είχε ζητήσει την εξαίρεσή του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ο 33χρονος Τιμούρ Ιζμαήλοφ, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο γραφείο της Raiffeisen στη Μόσχα, επιστρατεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά το διάταγμα Πούτιν για μερική επιστράτευση εφέδρων και σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου, χτυπημένος από βλήμα όλμου, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Κονσταντίν Γερόκιν.

Η επιστράτευση δημιούργησε έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» για τις ξένες εταιρείες στη Ρωσία, οι οποίες από τη μια κλήθηκαν να εφαρμόσουν τον ρωσικό νόμο και από την άλλη, ήθελαν να προστατεύσουν το προσωπικό τους.

Ορισμένοι εργαζόμενοι εξαιρέθηκαν από την επιστράτευση, όπως για παράδειγμα οι τραπεζικοί υπάλληλοι προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά η χαοτική διαδικασία της επιστράτευσης ανάγκασε ακόμα και τα υπουργεία και τις κρατικές εταιρείες να προσπαθούν να κρατήσουν εργαζόμενους που κλήθηκαν να επιστρατευθούν.

Ο Ιζμαήλοφ πήγε στο στρατολογικό γραφείο στις 23 Σεπτεμβρίου με το αίτημα της εξαίρεσης. «Ο στρατιωτικός κομισάριος του είπε πως δεν ήταν στη λίστα εξαίρεσης, οπότε έπρεπε να επιστρατευθεί», ανέφερε ο Γερόκιν.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να παράσχουν λίστα των υπαλλήλων τους που αιτούνται απαλλαγή και σύμφωνα με τον Γερόκιν, οι λίστες αυτές -μεταξύ των οποίων και αυτή της Raiffeisen με το όνομα του Ιζμαήλοφ- παραδόθηκαν στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο στις 28 Σεπτεμβρίου.

Όταν ο Ιζμαήλοφ δεν απολύθηκε, η τράπεζα έγραψε απευθείας στο στρατολογικό γραφείο ζητώντας την απαλλαγή του. Τελικά, ο Ιζμαήλοφ στάλθηκε στο μέτωπο στις 7 Οκτωβρίου.

Η Raiffeisen Bank δραστηριοποιείται στη Ρωσία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και είναι η 10η τράπεζα στη Ρωσία από άποψη ενεργητικού, καθώς μόνο πέρυσι συνέβαλε σχεδόν το ένα τρίτο στα καθαρά κέρδη του ομίλου με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.  

Πηγή: Reuters