Προμήθεια όπλων μέσω Αφρικής αναζητά η ομάδα Wagner
AP/LIBKOS
AP/LIBKOS

Προμήθεια όπλων μέσω Αφρικής αναζητά η ομάδα Wagner

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η ομάδα μισθοφόρων της Wagner, είναι πιθανόν να προσπαθούν να αποκτήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό για να συνεχίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω αφρικανικών χωρών, και συγκεκριμένα του Μάλι. 

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι του ρωσικού μισθοφορικού στρατού προσπαθούν να προμηθευτούν νάρκες, drone και εξοπλισμό ραντάρ. Η εταιρεία φέρεται, κατά τις ΗΠΑ, «πρόθυμη να χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα» για τις συναλλαγές.

Η Wagner διέπραξε εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιοποιήθηκε φυσικούς πόρους, προσθέτει η ανακοίνωση που περιλαμβάνει κυρώσεις σε βάρος του επικεφαλής της Wagner στο Μάλι, Ιβάν Μασλόφ.

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε κατηγορήσει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ότι δεν παρείχε στο προσωπικό του όπλα και πυρομαχικά για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η Wagner ηγήθηκε της ρωσικής επίθεσης στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, αν και άρχισε να αποσύρεται την Πέμπτη προκειμένου να παραδώσει τον έλεγχο στον ρωσικό στρατό. Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν μήνες, οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών και από τις δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ, αναφέρει το BBC, υποδηλώνουν ότι η μισθοφορική εταιρεία ίσως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αφθονία όπλων στο Μάλι. Η χώρα γνώρισε μεγάλη εισροή όπλων μετά την πτώση του, Μουαμάρ Καντάφι, στη Λιβύη το 2011, καθώς μισθοφόροι που πολεμούσαν για τον πρώην ηγέτη επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση. Ο Πριγκόζιν και άλλοι ηγέτες της ήδη υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η εμπλοκή της Wagner στη Δυτική Αφρική προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις της δεν ήταν πιο επιτυχημένες από εκείνες άλλων δυνάμεων.

Η Γαλλία απέσυρε τα στρατεύματά της από το Μάλι τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από διαφωνίες με τη στρατιωτική κυβέρνηση που κατέλαβε την εξουσία το 2020.