Προβλήματα σήμερα στα γαλλικά αεροδρόμια - Ακυρώνεται το 75% των πτήσεων
Shutterstock
Shutterstock

Προβλήματα σήμερα στα γαλλικά αεροδρόμια - Ακυρώνεται το 75% των πτήσεων

Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες θα δουν στη Γαλλία θα δουν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται την Πέμπτη, παρά την άρση της προειδοποίησης για απεργία που είχε προαναγγείλει το μεγαλύτερο συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με ενημερώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, πρόκειται να ακυρωθεί το 75% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Paris-Orly και το 55% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Paris-Roissy.

Αυτές οι μειώσεις των προγραμματισμένων πτήσεων, οι οποίες ζητήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC), θα φθάσουν το 65% στο αεροδρόμιο Μασσαλίας-Προβηγκίας (νοτιοανατολική Γαλλία) και το 45% στα άλλα αεροδρόμια της μητροπολιτικής Γαλλίας. Τα ποσοστά αυτά είναι, σύμφωνα με τα αεροδρόμια, ίδια ή ελαφρώς μικρότερα από τα αρχικά που είχαν ζητηθεί την Τρίτη το βράδυ, πριν από την ανακοίνωση μιας συμφωνίας της σιοίκησης με το συνδικάτο, το SNCTA.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ryanair είχε προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να ακυρώσει πάνω από 300 πτήσεις, μεταξύ άλλων από τη Μεγάλη Βρετανία προς την Ισπανία ή την Ιταλία, ως αποτέλεσμα των απεργιών της Πέμπτης, ανανεώνοντας τις εκκλήσεις προς τους αξιωματούχους της ΕΕ να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Γαλλία για να περιορίσουν τις επιπτώσεις των εργατικών κινητοποιήσεων.

«Οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι ελεύθεροι να απεργήσουν, αυτό είναι δικαίωμά τους, αλλά θα έπρεπε να ακυρώνουμε γαλλικές πτήσεις, όχι πτήσεις που φεύγουν από την Ιρλανδία και πηγαίνουν στην Ιταλία, ή πτήσεις από τη Γερμανία προς την Ισπανία ή από τη Σκανδιναβία προς την Πορτογαλία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο'Λίρι, σε δήλωσή του την Τετάρτη.

«Αν και η απόσυρση της προειδοποίησης για απεργία μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση σε ορισμένους επιβάτες, [το γεγονός ότι η συμφωνία επετεύχθη] την τελευταία στιγμή σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σημαντικές διαταραχές στις πτήσεις στη Γαλλία και σε τμήματα της Ευρώπης», δήλωσε την Τετάρτη η Ουρανία Γεωργουτσάκου, επικεφαλής της Airlines for Europe (A4E).

Η A4E δήλωσε ότι 16.000 πτήσεις ακυρώθηκαν και 85.000 είχαν καθυστερήσεις πέρυσι λόγω απεργιών του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Οι αξιωματούχοι των αεροπορικών εταιρειών εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι οι απεργίες στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εάν δεν επιτευχθούν επαρκείς συμφωνίες εκ των προτέρων.

Με πάνω από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες να αναμένεται να περάσουν από και προς το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Αγώνων, οι απεργίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερης έκτασης αναστάτωση.

Σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης, η Transavia του ομίλου Air France-KLM, ανακοίνωσε την ακύρωση 198 πτήσεων την Πέμπτη, ενώ η Air France σκόπευε να ενημερώσει το πρόγραμμά της την Τετάρτη, αλλά προειδοποίησε ότι «αναμένονται σημαντικές ακυρώσεις και καθυστερήσεις».

Περίπου 1.100 επιβάτες επηρεάζονται από ακυρώσεις πτήσεων προς την Ελβετία, δήλωσε η Swiss. 

Η EasyJet ανακοίνωσε επίσης την ακύρωση πτήσεων το πρωί της Τετάρτης: δώδεκα αναχωρήσεις από τη Γενεύη και ισάριθμες αφίξεις από διάφορα περιφερειακά αεροδρόμια της Γαλλίας, σύμφωνα με το αεροδρόμιο της Γενεύης.