Διάλογος με Ουκρανία μόνο αν αποδεχτεί την απώλεια εδαφών

Διάλογος με Ουκρανία μόνο αν αποδεχτεί την απώλεια εδαφών

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο για την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο πρέπει να λάβει υπόψη τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, «ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο για την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο πρέπει να εκπληρώσει τις προηγουμένως ανακοινωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις "νέες εδαφικές πραγματικότητες"».

Ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία και ενεργειακά θέματα και σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, με την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, την παροχή πληροφοριών και την καθοδήγηση».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Πούτιν, πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση», προσθέτοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε στον Πρόεδρο της Ρωσίας τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται ακόμα ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη Συρία, με τον Ερντογάν να λέει στον Πούτιν πως πρέπει να γίνουν απτά βήματα για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών από την περιοχή των συνόρων με τη Συρία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι απτά βήματα πρέπει τώρα να γίνουν για την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG από τις περιοχές των συνόρων με την Τουρκία, ειδικά την Τελ Ρίφατ και τη Μάνμπιτζ", ανέφερε.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, δήλωσε το Κρεμλίνο καθώς και ότι ο Πούτιν είπε για άλλη μια φορά στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, το οποίο η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.