Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συσφίγγουν σχέσεις
AP
AP

Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συσφίγγουν σχέσεις

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε ευχές στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα γενέθλια του σήμερα συγχαίροντας τον για τη "συντριβή των προκλήσεων και των απειλών των Ηνωμένων Πολιτειών", σε μια ακόμα χειρονομία που δείχνει εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών που βρίσκονται στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας. 

Καθώς η Ρωσία απομονώνεται όλο και περισσότερο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα την βλέπει πια με άλλο μάτι. Οι σχέσεις των δύο χωρών εδώ και χρόνια δεν γνώριζαν τη θερμότητα που είχαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αλλά τώρα η Πιονγιάνγκ βλέπει μια ευκαιρία καθώς η Μόσχα φαίνεται να αναζητεί νέους «φίλους».

Το χρονικό αυτής της σχέσης ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου όταν με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργήθηκε η Κομμουνιστική Βόρεια Κορέα. 

Πολιτική υποστήριξη

Στη συνέχεια, μπήκε σε πόλεμο με τη Νότια και τους δυτικούς συμμάχους της στον αδιέξοδο στον Κορεατικό Πόλεμο του 1950-1953 με εκτεταμένη βοήθεια από την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση.

Η Βόρεια Κορέα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη σοβιετική βοήθεια για δεκαετίες, και όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε τη δεκαετία του 1990, πυροδοτήθηκε ένας θανάσιμος λιμός στον Βορρά.

Οι ηγέτες της Πιονγκγιάνγκ τείνουν να χρησιμοποιούν το Πεκίνο και τη Μόσχα για να ισορροπήσουν ο ένας τον άλλον. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αρχικά μια σχετικά ψυχρή σχέση και με τις δύο χώρες, οι οποίες συντάχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα λόγω των πυρηνικών της δοκιμών.

Αλλά μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της χώρας του το 2017, ο Κιμ έλαβε μέτρα για να επιδιορθώσει τους δεσμούς.

Το 2019 ο Κιμ και ο Πούτιν συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε μια σύνοδο κορυφής στη ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ.

Έκτοτε, η Ρωσία ένωσε δυνάμεις με την Κίνα για να αντιταχθεί σε νέες κυρώσεις, ασκώντας βέτο σε μια πίεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τον Μάιο και διχάζοντας δημόσια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να τιμωρεί την Πιονγκγιάνγκ το 2006.

Υποστήριξη πολέμου Ουκρανίας

Η Βόρεια Κορέα ανταπέδωσε με δημόσια υποστήριξη στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν μια από τις μόνες χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισμένων ουκρανικών περιοχών και αυτή την εβδομάδα εξέφρασε την υποστήριξή της για τη διακηρυγμένη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

«Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία έχει εισαγάγει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία το Κρεμλίνο και η (Βόρεια Κορέα) μπορεί να έρθουν ολοένα και πιο κοντά, ίσως ακόμη και στο σημείο να αναστήσουν τη σχέση σχεδόν συμμαχίας που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», έγραψε πρόσφατα ο Άρτιομ Λούκιν καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, σε μια πρόσφατη έκθεση του για το 38 North.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τη νέα φράση «τακτική και στρατηγική συνεργασία» για να περιγράψει τη σχέση της με τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η Ρωσία προσέγγισε τη Βόρεια Κορέα σχετικά με την αγορά εκατομμυρίων φυσιγγίων πυρομαχικών και άλλων όπλων για να ξαναγεμίσει το απόθεμά της που είχε εξαντληθεί από τον πόλεμο. Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί αυτόν τον ισχυρισμό.

Οικονομικοί δεσμοί

Η συντριπτική πλειονότητα του εμπορίου της Βόρειας Κορέας διέρχεται από την Κίνα, αλλά η Ρωσία είναι επίσης ένας δυνητικά σημαντικός εταίρος, ιδιαίτερα για την παροχή πετρελαίου. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά ρωσικά τάνκερ έχουν κατηγορηθεί ότι βοήθησαν να αποφευχθούν τα ανώτατα όρια στις εξαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και οι παρατηρητές κυρώσεων ανέφεραν ότι εργάτες παρέμειναν στη Ρωσία παρά την απαγόρευση.

Το εμπόριο και οι μετακινήσεις ανθρώπων μεταξύ των δύο χωρών σταμάτησαν σχεδόν πλήρως μετά την έναρξη της πανδημίας και η Βόρεια Κορέα επέβαλε αυστηρά lockdown στα σύνορα, αναγκάζοντας κάποια στιγμή Ρώσους διπλωμάτες να ανέβουν σε ένα σιδηροδρομικό καρότσι με τις αποσκευές τους για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους περιορισμούς στα σύνορα στη βορειοκορεατική πλευρά θα αρχίσουν να αίρονται σύντομα», είπε ο Λούκιν, επικαλούμενος αναφορές της τοπικής κυβέρνησης ότι το εμπόριο τρένων θα μπορούσε σύντομα να επιτραπεί.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει ανοιχτά ότι «εξετάζουν πολιτικές διευθετήσεις» για την πρόσληψη 20.000 έως 50.000 βορειοκορεατών εργατών, παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν τέτοιες ρυθμίσεις.

Ρώσοι αξιωματούχοι και ηγέτες στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας συζήτησαν επίσης την πιθανότητα να επιστρατεύσουν Βορειοκορεάτες εργάτες να ανοικοδομήσουν αυτές τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές.