Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (22/05) ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά όπλων αυξάνοντας τις εξαγωγές όπλων.
Στην Επιτροπή Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας είπε επίσης ότι το στρατιωτικό συγκρότημα της χώρας χρειάζεται περισσότερη κρατική υποστήριξη για να αναπτύξει το δυναμικό του.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε τη σημασία της αύξησης των προμηθειών όπλων, της ενίσχυσης της κρατικής στήριξης του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και της βελτίωσης των δεσμών με τους ξένους εταίρους στον τομέα των προμηθειών όπλων.
Σύμφωνα με το Reuters. διαβεβαίωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας παραμένει η κάλυψη των αναγκών του στρατού κατά τη διεξαγωγή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Παρά τις προκλήσεις, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσικές αμυντικές εταιρείες εκπλήρωσαν όλες τις εξαγωγικές τους υποχρεώσεις για το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας την ποιότητα και την αξιοπιστία των ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ρωσικές εξαγωγές όπλων μειώθηκαν στο 7,8% της παγκόσμιας αγοράς την περίοδο 2020-24, έναντι 21% την προηγούμενη τετραετία, ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και της αυξημένης εγχώριας ζήτησης για όπλα.
Η Ινδία, η Κίνα και η Αίγυπτος είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ρωσικών όπλων.
«Το χαρτοφυλάκιο των παραγγελιών για ρωσικά στρατιωτικά προϊόντα είναι πλέον σοβαρό. Πρόκειται για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Και είναι απαραίτητο να αυξηθεί ενεργά ο όγκος των εξαγωγικών παραδόσεων», δήλωσε ο Πούτιν.
Δήλωσε ότι το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς όπλων βρίσκεται στις προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν αναγνώρισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε έλλειψη ορισμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, παρά τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής.