Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία - Ανυποχώρητος ο Τζόνσον

Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία - Ανυποχώρητος ο Τζόνσον

Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι η πολιτική κρίση στην οποία  έχει εισέλθει η Βρετανία. Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι ανυποχώρητος και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει, παρά την «καταιγίδα» παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών της κυβέρνησής του.

Φέρεται μάλιστα να κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να επικεντρωθούν στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και να αφήσουν τον «αγώνα για την εξουσία», ενώ ανήγγειλε ότι σε συνεργασία με τον υπουργών Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι θα εκπονήσουν νέο σχέδιο για την οικονομία την Πέμπτη, μετέδωσε το Sky News.

Όπως εξήγησε ο Τζόνσον, θα παραιτηθεί μόνο αν ηττηθεί σε νέα ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία απέφυγε, τουλάχιστον για αυτή την εβδομάδα.

«Ανάπτυξη ή χάος»

«Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος και δεν θα παραιτηθεί», ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του τηλεοπτικού καναλιού, Ανούσκα Αστάνα.

«Οι πηγές μου λένε ότι είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επικεντρωθούν είτε στην οικονομική ανάπτυξη είτε στο χάος μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, και της συνακόλουθης πίεσης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είναι το τελευταίο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που τάχθηκε στο πλευρό των συναδέλφων της οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον.

Τι είπε στους υπουργούς 

Πολλοί υπουργοί συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα στην επίσημη κατοικία του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ για να του πουν ότι είναι ανάγκη να αποχωρήσει. Πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας βρέθηκε εκεί για να τον στηρίξει, στην περίπτωση που αποφασίσει να αγωνιστεί για να διατηρήσει το αξίωμα.

Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος και τις πιέσεις προς τον ίδιο, ο Τζόνσον λέει ότι έχει εντολή από τις βουλευτικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία.

«Δεν θα παραιτηθώ και, ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι οι εκλογές», είπε νωρίτερα σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν θα επιχειρήσει να διατηρήσει το αξίωμα ακόμη και αν ηττηθεί σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του.

Κύμα αποχωρήσεων

Οι παραιτήσεις, το βράδυ της Τρίτης, των υπουργών Υγείας και Οικονομικών πυροδότησαν κύμα αποχωρήσεων. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι θέλουν να αποχωρήσει ο Τζόνσον και αμφισβητούν την ικανότητά του να κυβερνήσει αλλά και την ακεραιότητά του.

Την ώρα των κοινοβουλευτικών επερωτήσεων, σήμερα, ορισμένοι Συντηρητικοί προσπαθούσαν να μην γελάσουν την ώρα που άλλοι τον χλεύαζαν και τον σφυροκοπούσαν για την παλαιότερη συμπεριφορά του, τα κίνητρά του και ορισμένα από τα σκάνδαλα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος της θητείας του.

Μολονότι ακόμη και κάποτε ένθερμοι υποστηρικτές του λένε ότι η σημερινή κρίση θα μπορούσε να τελειώσει μόνο με την παραίτησή του, ο Τζόνσον επιμένει ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους.

Ο εκπρόσωπός του είπε ότι αισιοδοξεί πως θα κερδίσει ξανά σε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Η δουλειά του πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν σου έχει δοθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίζεις. Και αυτό θα κάνω», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ανούσκα Αστάνα του ITV, που επικαλείται πηγές από το γραφείο του Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί αν ηττηθεί σε νέα ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Θα ανοίξει ο δρόμος για νέα πρόταση μομφής;

Ο Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Ιουνίου, όμως το 41% των Συντηρητικών βουλευτών τον καταψήφισε. Ο κανονισμός ορίζει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει τέτοια ψηφοφορία πριν περάσουν 12 μήνες.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος όμως, αποφάσισαν σήμερα ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού, δίνοντας έτσι «παράταση» στο πολιτικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βρετανία.

Ποιοι παραιτήθηκαν

Μεταξύ των υπουργών που παραιτήθηκαν, περιλαμβάνονται οι: Ρίσι Σούνακ, υπουργός Οικονομικών, Σάτζιντ Τζάβιντ, υπουργός Υγείας, Ρέιτσελ Μακλίν, υπουργός Μεταφορών και Μάικ Φριερ, υπουργός Ισότητας.

Επιπλέον, παραιτήθηκαν οι υφυπουργοί Στιούαρτ Άντριου (Στέγασης), Τζο Τσόρτσιλ (Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων), Βικτόρια Άτκινς (Δικαιοσύνης), Τζον Γκλεν, (αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες), Ρόμπιν Γουόκερ (Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης) και Γουίλ Κουίνς (Παιδείας).

Άλλοι παραιτηνθέντες είναι οι Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο' Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ και Μιμς Ντέιβις από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.