Πολιτική θύελλα προκαλεί στους Εργατικούς η κατάργησης θέσης αντιπροέδρου

Πολιτική θύελλα προκαλεί στους Εργατικούς η κατάργησης θέσης αντιπροέδρου

Αναταραχή έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία μετά την είδηση για κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου την οποία κατέχει σήμερα ο Τομ Ουότσον.

Χθες, ο Τζον Λάνσμαν πρόεδρος της ομάδας Τζέρεμι Κόρμπιν Momentum Group κατέθεσε πρόταση στην Εθνική εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος για την κατάργηση της θέση του αντιπροέδρου, λίγες μόνο μέρες πριν το συνέδριο των Εργατικών στο Μπράιτον.

Η πρόταση του Λάνσμαν δεν πέρασε στην εκτελεστική επιτροπή όμως αναμένεται να τεθεί σε νέα ψηφοφορία σήμερα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο αντιπρόεδρος των Εργατικών είπε "έχω εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος και αυτοί πρέπει να αποφασίσουν αν δεν θέλουν να υπάρχει αντιπρόεδρος. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στη Βενεζουέλα, όχι στη Βρετανία".

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Τομ Ουότσον με τον Τζέρεμι Κόρμπιν είναι εδώ και καιρό διαταραγμένες λόγω των θέσεων του πρώτου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Πριν λίγες μέρες ο Ουότσον τόνισε επίσης ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος οι Εργατικοί θα πρέπει να υποστηρίξουν «χωρίς περιστροφές και χωρίς αμφιβολίες» την παραμονή στην ΕΕ. Από την πλευρά του, στο συνέδριο της συνομοσπονδίας των εργατικών συνδικάτων στο Μπράιτον, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ανακοινώσει ότι το κόμμα του θα επιδιώξει πρώτα εκλογές όταν αποσοβηθεί το Brexit χωρίς συμφωνία και έπειτα θα διοργανώσει νέο δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή στην ΕΕ ή μία «αξιόπιστη» συμφωνία εξόδου.

Τον Μάρτιο, πάνω από 150 βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων του, που ανήκουν στην πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών παρέστησαν σε συνάντηση που συγκάλεσε ο Γουότσον, σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει την επιρροή της κυρίαρχης αριστερής πτέρυγας.

Απευθυνόμενος στην συνάθροιση της ομάδας (που αποκαλείται Μελλοντική Βρετανία), ο Τομ Γουότσον, υποστήριξε ότι το Εργατικό κόμμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο σχίσμα του, εάν δεν αποκαταστήσει τον πλουραλισμό και την ανεκτικότητα στους κόλπους του, μετά την αποχώρηση των οχτώ βουλευτών, για λόγους που αφορούσαν το Brexit και τα φαινόμενα αντισημιτισμού.