Politico: Ολέθρια λάθη της Ουρ. φον ντερ Λάιεν στην κούρσα για τα εμβόλια

Politico: Ολέθρια λάθη της Ουρ. φον ντερ Λάιεν στην κούρσα για τα εμβόλια

Έντονη κριτική στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της διανομής των εμβολίων και κυρίως των συμφωνιών των οποίων υπέγραψε η Επιτροπή με φαρμακευτικές εταιρείες ασκεί η ευρωπαϊκή έκδοση της ιστοσελίδας Politico.

Στο άρθρο με τίτλο «Έφθασε η ώρα να μιλήσουμε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν", η ιστοσελίδα εξιστορεί το ατελέσφορο – παζάρι της Γερμανίδας πολιτικού με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς "την ώρα που η Ευρώπη έπρεπε να πετάξει από το παράθυρο όσα χρήματα είχε και δεν είχε». 

Προ ημερών μάλιστα, το Bloomberg Economics υπολόγισε το κόστος των χειρισμών της Φον Ντερ Λαιεν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ειδικοί στις δημόσιες σχέσεις στις Βρυξέλλες υποστηριζόμενοι από λεγεώνες απολογητών της Ε.Ε. σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, σκηνοθέτησαν τις τελευταίες ημέρες μια εντυπωσιακή επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών», σημειώνει ο επικεφαλής των αρμόδιων για ευρωπαϊκά θέματα Μάθιου Κάρνιτσνιχ που υπογράφει το κείμενο.

«Η AstraZeneca κοροϊδεύει την Ευρώπη!» φώναζαν από τις στέγες.

«Ξέρετε ότι η Pfizer είναι αμερικανική εταιρεία;», αναρωτιόντουσαν σηκώνοντας με νόημα τα φρύδια, φωνάζοντας στη συνέχεια «Ας μην παίζουμε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών». 

Σε εποχές κρίσεων, οι επιτυχημένοι ηγέτες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Όμως η Φον ντερ Λάιεν, που κατέφθασε το 2019 στις Βρυξέλλες από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, ήταν χαμένη.

Αν και εξακολουθεί να περιφέρεται στους διαδρόμους του αρχηγείου της Κομισιόν, δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για το χάλι που δημιούργησε.

«Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο», επέμεινε σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση την Κυριακή» αναφέρει το Politico.

«Παρότι οι υπερασπιστές της προέδρου της Κομισιόν ξεσκονίζουν τα συμβόλαια της ΕΕ με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, υπερασπιζόμενοι την περίπλοκη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και παραπονούμενοι για τις ελλείψεις στην παραγωγική αλυσίδα εμβολίων, αλλά τίποτα απ’ αυτά δεν μειώνει τις ευθύνες της  Φον ντερ Λάιεν», επισημαίνει το άρθρο.

Το σημαντικότερο σφάλμα της το έκανε το καλοκαίρι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έτοιμες να διαθέσουν 10 δισ. δολάρια, η Φον ντερ Λάιεν παζάρευε για πενταροδεκάρες με τις εταιρείες (…) 

Αν υπήρχε μια στιγμή για την ΕΕ για να πετάξει χρήματα από το παράθυρο, αυτη ήταν η ευκαιρία. Εκατομμύρια ζωές κινδύνευαν. Αντ 'αυτού, η Φον Ντερ Λαιεν προσέγγιση τη συζήτηση με τις φαρμακευτικές σαν μια εμπορική συμφωνία, αναθέτοντας την σε έναν έμπειρο εμπορικό διαπραγματευτή της ΕΕ. Εκτός από τη χαμηλή τιμή, η Ευρώπη επέμεινε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες αναλαμβάνουν νομική ευθύνη για τυχόν παρενέργειες.

Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκαν μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία, βάζοντας την Ευρώπη πίσω από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ στη σειρά για τα εμβόλια. Η Επιτροπή δεν κατάφερε να υπογράψει συμφωνία με την BioNTech / Pfizer, τον πρώτο παίκτη της Big Pharma που ανέπτυξε ένα εμβόλιο, έως ότου η γερμανική-αμερικανική συμμαχία ανακοίνωσε την επιτυχία της τον Νοέμβριο.

Παρά τις δηλώσεις της ίδιας περί επιτυχίας, οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανοσοποιήσει περίπου το 15 τοις εκατό του πληθυσμού του και τις ΗΠΑ 8 τοις εκατό, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το όριο του 3 τοις εκατό.

Στη συνέχεια σαν να ήθελε να εκτρέψει την προσοχή από αυτή την αποτυχία, η Φον ντερ Λάιεν λίγο έλειψε να προκαλέσει διεθνές επεισόδιο, επικαλούμενη ρήτρα της συμφωνίας για το Brexit, που επανεπιβάλλει τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. 

Η Κομισιόν σκόπευε με την κίνηση αυτή να στείλει μια προειδοποιητική βολή για την AstraZeneca, προκειμένου να μην διοχετεύει λαθραία στο Ηνωμένο Βασίλειο εμβόλια που παράγονταν στην Ευρώπη, αλλά αντίθετα προκάλεσε κύμα διαμαρτυρίας και προειδοποιήσεις ότι οι Βρυξέλλες θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έφερε την ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας. Η Φον ντερ Λάιεν ανέκρουσε πρύμνα, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τα πεπραγμένα της Φον Ντερ Λαιεν ως πολιτικού στη Γερμανία, η κακή διαχείριση της κρίσης COVID δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Αν και ήταν το μακροβιότερο μέλος των υπουργικών συμβουλίων της Μέρκελ, η Φον ντερ Λάιεν ουδέποτε υπήρξε σοβαρή υποψήφια αντικαταστάτρια της Γερμανίδας ηγέτιδας στην καγκελαρία. 

Κι υπήρχε λόγος γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες ακολούθησε την ίδια τακτική, περιβαλλόμενη από μια ομάδα συμβούλων, που η αφοσίωσή τους μετρά περισσότερο από τις ικανότητές τους (…) Σε αντίθεση με τους προκατόχους της στην προεδρία της Κομισιόν η Φον Ντερ Λάιεν δεν υπήρξε ηγέτης χώρας, ως εκ τούτου στερείται του ειδικού βάρους, που συχνά είναι καίριας σημασίας για να προχωρούν τα πράγματα στην ΕΕ. 

Στις σπάνιες περιπτώσεις που μιλά στον Τύπο, δίνει προτεραιότητα στα γερμανικά μέσα, υποβαθμίζοντας τους υπόλοιπους.

«Όμως με τη στήριξη του Βερολίνου η Φον ντερ Λάιεν δεν έχει και πολλά να φοβηθεί. Αλλά ενώ η θέση της στην προεδρία της Κομισιόν ίσως είναι εξασφαλισμένη, ο τρόπος που κακοδιαχειρίστηκε την κρίση έβλαψε τόσο τη δική της αξιοπιστία όσο και της ΕΕ» τονίζει το δημοσίευμα.

Μια παρέμβαση της Μέρκελ ήταν από μόνη της μια αναγνώριση ότι τα πράγματα πήγαν άσχημα. «Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», είπε για τη στρατηγική της Ευρώπης για τα εμβόλια.

«Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν να σταματήσουμε να αρνούμαστε ποιος μας οδήγησε εδώ», ολοκληρώνει το δημοσίευμα.

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP