Την πιθανότητα να επισκεφθεί σύντομα την Κίνα για ένα ταξίδι ορόσημο, σε μια εποχή που υποβόσκουν οι εντάσεις στο εμπόριο και την ασφάλεια, άφησε ανοιχτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν πρόσκλησης που έλαβε από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.
«Ο πρόεδρος Σι με προσκάλεσε στην Κίνα και πιθανότατα θα κάνουμε αυτή τη συνάντηση στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Λίγο πιο μακριά, αλλά όχι πολύ μακριά. Και με έχουν προσκαλέσει πολλοί άνθρωποι και θα πάρουμε αυτές τις αποφάσεις πολύ σύντομα», όπως δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Το Reuters ανέφερε ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ και του Σι συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των ηγετών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στην Ασία αργότερα φέτος, επικαλούμενο δύο πρόσωπα που γνωρίζουν τα σχέδια.
Αν και τα σχέδια για μια συνάντηση δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οι συζητήσεις και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού περιλάμβαναν μια πιθανή στάση του Τραμπ γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Νότια Κορέα ή συνομιλίες στο περιθώριο της εκδήλωσης της 30ής Οκτωβρίου - 1ης Νοεμβρίου, ανέφεραν αυτά τα πρόσωπα.
Ένα άλλο πιθανό ταξίδι θα ήταν για μια τελετή στο Πεκίνο στις 3 Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό της 80ής επετείου από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία σχεδιάζει να παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Λευκός Οίκος και η κινεζική κυβέρνηση είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν το εν λόγω προηγούμενο δημοσίευμα του Reuters.
Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση με τον Σι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος τον νεότερο, έναν βασικό σύμμαχο στον Ειρηνικό, για τον οποίο ο Τραμπ δήλωσε ότι απομακρύνθηκε με επιτυχία από την Κίνα, παρόλο που είπε ότι είναι καλό οι δύο χώρες να έχουν σχέσεις.
Ακόμη, ο Τραμπ προσπάθησε να μειώσει τις εντάσεις με το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες μετά την παύση ενός τιτανομαχικού δασμολογικού πολέμου που έχει αναστατώσει το παγκόσμιο εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο Τραμπ επεδίωξε να επιβάλει δασμούς σχεδόν σε όλα τα ξένα αγαθά, κάτι που, όπως λέει, θα τονώσει την εγχώρια μεταποίηση και που, όπως λένε οι επικριτές του, θα κάνει πολλά καταναλωτικά αγαθά πιο ακριβά για τους Αμερικανούς.
Έχει ζητήσει να καθιερωθεί ένας καθολικός βασικός δασμολογικός συντελεστής 10% για τα αγαθά που εισάγονται από όλες τις χώρες, με υψηλότερους συντελεστές για τις εισαγωγές από ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν τον υψηλότερο δασμολογικό συντελεστή 55%.
Ο Τραμπ έχει θέσει ως προθεσμία την 12η Αυγούστου για τις ΗΠΑ και την Κίνα να καταλήξουν σε μια διαρκή συμφωνία για τους δασμούς.
Άλλα σημεία τριβής μεταξύ των χωρών περιλαμβάνουν την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, το εμπόριο χημικών προϊόντων που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, τις ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια και τις απαγορεύσεις εξόδου για ορισμένους Αμερικανούς κατοίκους.