H φτώχεια έχει δεκαπλασιαστεί στην Ουκρανία
Παγκόσμια Τράπεζα

H φτώχεια έχει δεκαπλασιαστεί στην Ουκρανία

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας, μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου, θα περιπλέξει τη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, όπου η φτώχεια έχει ήδη δεκαπλασιαστεί φέτος, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας το Σάββατο.

Ο Αρούπ Μπανερτζί, περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ότι η ταχεία αποκατάσταση της ισχύος της Ουκρανίας έπειτα από τις μεγάλες κλίμακας ρωσικές επιθέσεις αυτής της βδομάδας σε υποδομές ενέργειας, αντανακλά την αποτελεσματικότητα του συστήματος εν καιρώ πολέμου, αλλά η αλλαγή τακτικής της Ρωσίας έχει αυξήσει τους κινδύνους.

«Εάν συνεχιστεί αυτό, οι προοπτικές θα είναι πολύ, πολύ πιο δύκολες», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Καθώς ο χειμώνας αρχίζει πραγματικά να "δαγκώνει"... σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και αν τα σπίτια δεν επισκευαστούν... μπορεί να υπάρξει ένα άλλο εσωτερικό κύμα μετανάστευσης από εκτοπισμένα άτομα», επισήμανε. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε αυτή την εβδομάδα σε διεθνείς δωρητές ότι η Ουκρανία χρειάστηκε περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια - 38 δισ. για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού ελλείμματος του επόμενου έτους και άλλα 17 δισ. για την έναρξη της ανοικοδόμησης ζωτικής σημασίας υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κατοικιών και ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι χρειάζονται συνεχή οικονομική βοήθεια για να διατηρήσουν το κράτος σε λειτουργία, ενώ παράλληλα ξεκινούν κρίσιμες επισκευές και ανοικοδόμηση.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Ζελένσκι -που δόθηκε κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας- και σε πολλές άλλες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν ενθραρρυντική, δήλωσε ο Μπανερτζί.

«Οι περισσότερες χώρες ανέφεραν ότι θα υποστήριζαν οικονομικά την Ουκρανία τον επόμενο χρόνο και έτσι αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε. Όπως σημείωσε, το 25% του πληθυσμού θα ζούσε στη φτώχεια μέχρι το τέλος του έτους, από λίγο πάνω από 2% πριν από τον πόλεμο και ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει έως και 55% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η ομόφωνη επιλογή του Ουκρανού υπουργού Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο στη θέση του επόμενου εκ περιτροπής προέδρου των διοικητικών συμβουλίων και των δύο ιδρυμάτων το 2023, ήταν επίσης απόδειξη της ισχυρής συνεχιζόμενης υποστήριξης για τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο, είπε ο αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας έχουν ήδη δεσμεύσει 35 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια για την Ουκρανία το 2022, αλλά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της θα παραμείνουν «πολύ μεγάλες» το 2023.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τις ουκρανικές αρχές στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τα σχέδια προϋπολογισμού της Ουκρανίας και ένα νέο μέσο παρακολούθησης του ΔΝΤ, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για ένα πλήρες πρόγραμμα του Ταμείου, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Μπανερτζί, η Ουκρανία έχει ήδη εξομαλύνει τα δημοσιονομικά της σχέδια στο ελάχιστο, με τα κεφάλαια να προορίζονται για τη χρηματοδότηση μισθών και συντάξεων, στρατιωτικών δαπανών και εξυπηρέτηση του εσωτερικού χρέους.

Ο προϋπολογισμός περιλάμβανε μόλις 700 εκατ. δολάρια για κεφαλαιουχικές δαπάνες, ένα μικρό τμήμα των 349 δισ. δολαρίων σε κόστος ανοικοδόμησης που εκτιμήθηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Εάν η Ουκρανία αποτύγχανε να λάβει επαρκή υποστήριξη, θα έπρεπε είτε να εκτυπώσει περισσότερα χρήματα σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ήταν ήδη στο χαμηλό εύρος του 20%, είτε να περικόψει τις περαιτέρω δαπάνες, όπως σχολίασε ο Μπανερτζί.

Πηγή: Reuters