Πάει για... ιστορικό ρεκόρ ο Τραμπ με το τείχος

Πάει για... ιστορικό ρεκόρ ο Τραμπ με το τείχος

Του Γιάννη Μαντζίκου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα όπως το ABC, το CBS, το Fox και το NBC, το CNN και το MSNBC το «φυσάνε και δεν κρυώνει» μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, καθώς η απόφαση τους να διακόψουν τα προγράμματά τους για να μεταδώσουν τα όσα είπε για το θέμα του τείχους την ώρα της ζώνης υψηλής θεαματικότητας τους κόστισε πολλά εκατομμύρια δολάρια διαφημιστικού χρόνου.

Την ίδια ώρα βέβαια κεντρικό ζήτημα είναι οι χιλιάδες υπάλληλοι της κυβέρνησης οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται γύρω από τι μέλλει γενέσθαι. Θα κηρύξει ο Τραμπ κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης; θα ξεπεράσει το λουκέτο το ρεκόρ της περιόδου Κλίντον;

Κατά το διάγγελμα του πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανακοίνωσε κάτι συγκλονιστικό, όπως πολλοί περίμεναν, κήρυξη δηλαδή κατάστασης εθνικής ανάγκης ή μια νέα πρόταση για να συμβιβάσει την κατάσταση με τους Δημοκρατικούς. Αργότερα σε συνέντευξη του δεν το απέκλεισε παρόλα αυτά. To μόνο που έκανε στο διάγγελμα ήταν να απαιτήσει για ακόμα μία φορά από την ηγεσία των Δημοκρατικών να συναινέσουν με τα σχέδιά του εγκρίνοντας τα κονδύλια για τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται για το χτίσιμο του τείχους και την «ασφάλεια των συνόρων».

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στην Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τσακ Σούμερ και Νάνσι Πελόζι αντίστοιχα, απάντησαν με το δικό τους διάγγελμα κατηγορώντας τον Τραμπ για παρουσίαση ψευδών στοιχείων και απόπειρα τρομοκράτησης του αμερικανικού λαού.

Το ερώτημα που απασχολεί αυτές τις μέρες την Ουάσινγκτον η οποία αρχίζει σιγά-σιγά να νιώθει τις συνέπειες του «λουκέτου» είναι αν ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης. Πράγματι, έχει την εξουσία να το κάνει βάσει του αμερικανικού νόμου του 1976 για να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμο και επιδημίες. Αλλά αυτό θα απαιτούσε να αποδείξει ότι υπάρχουν τέτοιες συνθήκες στα σύνορα. Ο ίδιος νόμος επιτρέπει στο Κογκρέσο να παρακάμπτει τη δήλωση έκτακτης ανάγκης του προέδρου, όμως απαιτούνται πλειοψηφίες στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων που δεν υπάρχουν για τους Δημοκρατικούς.

Ήδη πάντως η κατάσταση οδεύει προς ιστορικό ρεκόρ αφού το λουκέτο του Τραμπ πέρασε αυτό των 16 ημερών του 2013 όποτε η αμερικανική Γερουσία είχε απορρίψει δύο φορές νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στον νόμο της υγειονομικής περίθαλψης του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα και των 19 ημερών του 1978 όταν ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε μπλοκάρει νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων και ένα ακόμα που αφορούσε πυρηνικά όπλα, δημιουργώντας αδιέξοδο.

Με φόντο τα παραπάνω πλησιάζουν απειλητικά η 11η και η 12η Ιανουαρίου. Στις 11 του μήνα αναμένεται να «χαθεί» ο πρώτος μισθός για περίπου 800.000 ομοσπονδιακούς εργαζομένους, ενώ στις 12 ισοφαρίζεται το ρεκόρ της περιόδου Κλίντον όποτε σε μια κατάσταση που θυμίζει λίγο την σημερινή ο Μπιλ Κλίντον συγκρούστηκε σφοδρά με τον αρχηγό των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς με αφορμή την προϋπολογισμό.

Με φόντο τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Fitch, οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποίησε με πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ (ΑΑΑ), εάν η συνεχιζόμενη μερική αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου (shutdown) οδηγήσει στην υπέρβαση του πλαφόν για το χρέος και εμποδίσει τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.