Ουκρανία: Στα 1,2 δισ. ευρώ το κόστος των ζημιών από την έκρηξη του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα
AP Photo
AP Photo

Ουκρανία: Στα 1,2 δισ. ευρώ το κόστος των ζημιών από την έκρηξη του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα

Η καταστροφή του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 1,2 δισ.ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι οι νάρκες που ήρθαν στην επιφάνεια από τις πλημμύρες μπορούν να ξεβραστούν στις ακτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η κατάρρευση του -υπό ρωσική κατοχή- φράγματος στις 6 Ιουνίου προκάλεσε πλημμύρες στη νότια Ουκρανία και στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της περιοχής Χερσώνα, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους και καταστρέφοντας σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Μιλώντας μέσω βίντεο σε συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στρίλετς δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών συνεχίζονται, αλλά η κατάρρευση του φράγματος ήταν ήδη η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε ποτέ να αποκαταστήσουμε. Αυτά είναι τα οικοσυστήματα που παρασύρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτά περιλαμβάνονται 20.000 ζώα που πιθανώς πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων ενδημικών ειδών που υπήρχαν μόνο στη νότια Ουκρανία», δήλωσε.

Ο Στρέιλετς δεν διευκρίνισε τι περιλαμβάνει η εκτιμώμενη ζημιά ύψους 1,2 δισ. ευρώ αλλά δήλωσε ότι η κατάρρευση του φράγματος άφησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πόσιμο νερό, αφού ο όγκος του ταμιευτήρα Καχόβκα έπεσε κατά τα τρία τέταρτα, και τα συντρίμμια θα παρασυρθούν σε άλλες χώρες.

«Η Ευρώπη θα βρει ρωσικές νάρκες στις παραλίες της», είπε.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα της σοβιετικής εποχής, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο για σαμποτάζ στην υδροηλεκτρική εγκατάσταση.

Μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων που συνδράμει τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος να προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει Ρώσοι.

Ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ συντονίζουν τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε βάρκες, καταφύγια, φράγματα νερού, ιατρικό υλικό και καθαριστές νερού.