Ουκρανία: Κατηγορεί το ρωσικό κανάλι RT για «υποκίνηση σε γενοκτονία»
Shutterstock
Shutterstock

Ουκρανία: Κατηγορεί το ρωσικό κανάλι RT για «υποκίνηση σε γενοκτονία»

Η Ουκρανία χαρακτήρισε τον ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RT ως «υποκινητή γενοκτονίας» την Κυριακή, με αφορμή τη δήλωση ενός παρουσιαστή ότι τα παιδιά της Ουκρανίας που έβλεπαν τους Ρώσους ως κατακτητές στη Σοβιετική Ένωση θα έπρεπε να είχαν πνιγεί.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Mαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του καναλιού, είπε ότι έπαυσε από τα καθήκοντα του τον παρουσιαστή, Άντον Κρασόφσκι, λόγω των «αηδιαστικών» σχολίων του, προσθέτοντας ότι κανείς στο RT δεν συμμεριζόταν τις απόψεις του.

Στην εκπομπή του που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Κρασόφσκι είπε ότι τα παιδιά που επέκριναν τη Ρωσία έπρεπε να «πεταχτούν κατευθείαν σε ένα ποτάμι με ισχυρό ρεύμα».

Ο Κρασόφσκι σχολίαζε μια ιστορία του Ρώσου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Σεργκέι Λουκιανένκο σχετικά με το πώς, όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ουκρανία τη δεκαετία του 1980, τα παιδιά του είπαν ότι θα ζούσαν καλύτερα, αν δεν ήταν υπό ρωσική κατοχή.

«Θα έπρεπε να είχαν πνιγεί στον ποταμό Τισίνα», είπε ο Kρασόφσκι, προσθέτοντας «απλά πνίξτε αυτά τα παιδιά, πνίξτε τα». Εναλλακτικά, είπε, θα μπορούσαν να τα πάνε σε καλύβες και να τα κάψουν.

Σε ένα άλλο κομμάτι της συνέντευξης στα social media, ο Κρασόφσκι γέλασε επίσης με τις αναφορές ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν βιάσει ηλικιωμένες Ουκρανές κατά τη διάρκεια της εισβολής.

«Οι κυβερνήσεις που δεν έχουν ακόμη απαγορεύσει το RT πρέπει να δουν αυτό το απόσπασμα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter, συνδέοντας ένα απόσπασμα της συνέντευξης.

«Επιθετική υποκίνηση γενοκτονίας (θα δικάζουμε αυτό το άτομο για αυτό), που δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου. Απαγόρευση του RT παγκοσμίως», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Σε δήλωση της στην ιστοσελίδα του καναλιού, η Σιμονιάν πρόσθεσε: «Για τα παιδιά της Ουκρανίας, καθώς και τα παιδιά του Ντονμπάς, και όλα τα άλλα παιδιά, εύχομαι όλο αυτό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και να μπορέσουν να ζήσουν και να σπουδάσουν ειρηνικά και πάλι – στη γλώσσα που θεωρούν μητρική».

Πηγή: Reuters