Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενός λεπτού σιγή για τους ισραηλινούς αθλητές-θύματα του «Μαύρου Σεπτέμβρη»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενός λεπτού σιγή για τους ισραηλινούς αθλητές-θύματα του «Μαύρου Σεπτέμβρη»

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους 11 Ισραηλινούς αθλητές και προπονητές οι οποίοι συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα «Μαύρος Σεπτέμβρης» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο, ένα πάγιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε ικανοποιήσει η ΔΟΕ.

 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μόλις ξεκίνησαν, αλλά είναι ήδη ιστορικοί Ολυμπιακοί Αγώνες - μετά από 49 χρόνια, στην τελετή έναρξης, αναφέρθηκαν οι 11 ήρωες, τα θύματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου», δήλωσε ο Χίλι Τρόπερ, Ισραηλινός Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ για την «ιστορική δικαιοσύνη» στο θέμα. «Τα δάκρυα δεν σταματούν να ρέου»", δήλωσε η Ιλάνα Ρομάνα, χήρα του αρσιβαρίστα Γιοσέφ Ρομάνο, στον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Καν.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 κι ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, διανύοντας την ενδέκατη μέρα διεξαγωγής τους. Τις πρώτες πρωινές ώρες, οκτώ ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης». Επρόκειτο για εξτρεμιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1971, μετά την έξωση των Παλαιστινίων και την απέλαση της PLO του Γιάσερ Αραφάτ από τα εδάφη της Ιορδανίας

Για να απελευθερώσουν τους ομήρους, οι τρομοκράτες ζήτησαν από τις κυβερνήσεις της τότε Δυτικής Γερμανίας και του Ισραήλ την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων που κρατούνταν από τους Ισραηλινούς, την αποφυλάκιση των Γερμανών τρομοκρατών Αντρέας Μπάαντερ και Ούλρικε Μάινχοφ, καθώς και την ασφαλή διαφυγή των ιδίων από τη Δυτική Γερμανία.

Τα αιτήματά τους δεν έγιναν δεκτά, τόσο από τον γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ, όσο και από την ισραηλινή πρωθυπουργό Γκόλντα Μείρ. Οι Γερμανοί, πάντως, προσφέρθηκαν να δώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στους απαγωγείς, για να απελευθερώσουν τους ομήρους ή να τους αντικαταστήσουν με γερμανούς πολίτες. Οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες αρνήθηκαν την προσφορά κι επέμειναν στους όρους τους.

Οι γερμανικές αρχές, αφού αρνήθηκαν τη συνεργασία των Ισραηλινών, εκπόνησαν ένα σχέδιο, με στόχο να εγκλωβίσουν τους τρομοκράτες σ’ ένα κοντινό αεροδρόμιο, πείθοντάς τους ότι θα τους αφήσουν να διαφύγουν. Το σχέδιο, όμως, απέτυχε παταγωδώς. Αργά το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, οι γερμανοί σκοπευτές που είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο άνοιξαν πυρ και τότε οι τρομοκράτες σκότωσαν και τους 9 ομήρους. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών, το θάνατο βρήκαν, επίσης, οι πέντε από τους οκτώ άραβες τρομοκράτες (οι τρεις συνελήφθησαν) κι ένας γερμανός αστυνομικός. Συνολικά, η τρομοκρατική ενέργεια του Μονάχου κόστισε 17 ανθρώπινες ζωές.