ΟΗΕ: Πάνω από 10.000 οι καταγεγραμμένες απώλειες αμάχων στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Πάνω από 10.000 οι καταγεγραμμένες απώλειες αμάχων στην Ουκρανία

Ο ΟΗΕ κατέγραψε 10.000 απώλειες αμάχων από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, «μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν 4.731 άνθρωποι», είπε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο η Mατίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία, καθώς παρουσίαζε τα ευρήματα της έκθεσης. Προειδοποίησε ότι οι αριθμοί των θυμάτων είναι «σημαντικά υψηλότεροι», καθώς η έκθεση περιέχει μόνο τα στοιχεία που η αποστολή μπόρεσε να επαληθεύσει.

«Η ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας είχε καταστροφικό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Καταγράψαμε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Αυτές οι παραβιάσεις υπογραμμίζουν το βαρύ τίμημα που έχει η σύγκρουση μέρα με τη μέρα», είπε ο Μπόγκνερ.

Η έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια 11 επισκέψεων στα πεδία μαχών, τρεις επισκέψεις σε χώρους κράτησης και 517 συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 15 Μαΐου 2022. Τα στοιχεία αντλούνται επίσης από δικαστικά έγγραφα, επίσημα αρχεία και ανοιχτές πηγές.

Η έκθεση τεκμηριώνει παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου «σε διάφορους βαθμούς, και από τα δύο μέρη», σύμφωνα με την Μπόγκνερ.

«Ο υψηλός αριθμός απωλειών αμάχων και η έκταση των καταστροφών και των ζημιών που προκλήθηκαν σε μη στρατιωτικές υποδομές εγείρουν σημαντικές ανησυχίες ότι οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αν και σε πολύ χαμηλότερη κλίμακα, φαίνεται επίσης ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν συμμορφώθηκαν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στα ανατολικά τμήματα της χώρας», πρόσθεσε ο Μπόγκνερ.

Η έκθεση εξέφρασε επίσης «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια αιχμαλώτων πολέμου και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών 44 αιχμαλώτων πολέμου που έλαβαν συνέντευξη από την αποστολή του ΟΗΕ.

«Η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωΝ έχει τεκμηριώσει και επαληθεύσει τους ισχυρισμούς για παράνομες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων των συνοπτικών εκτελέσεων αμάχων σε περισσότερους από 30 οικισμούς στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνιχίφ, του Χάρκοβο και του Σούμι, που διαπράχθηκαν ενώ αυτά τα εδάφη ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Μόνο στην Μπούτσα (περιοχή Κιέβου), η OHCHR κατέγραψε τις παράνομες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, τουλάχιστον 50 αμάχων», υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η πλήρης κλίμακα του προβλήματος «δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως».

Το έγγραφο του ΟΗΕ σκιαγράφησε επίσης «την ανησυχία για την αυθαίρετη κράτηση και την εξαναγκαστική εξαφάνιση» εκπροσώπων των τοπικών αρχών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών και άλλων πολιτών από ρωσικά στρατεύματα και ένοπλες ομάδες που συνδέονται.