ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
AP
AP

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια σκληρή κατάσταση σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανέφερε σε έκθεσή του ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση κρατουμένων από ρωσικές δυνάμεις και  ένοπλες ομάδες, αλλά είπε ότι υπήρξαν παραβιάσεις δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές.

Η OHCHR δήλωσε επίσης ότι «ανησυχεί πολύ» για τους «τεράστιους κινδύνους» που ενέχουν οι εχθροπραξίες κοντά ή σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ζήτησε άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Το Κίεβο και η Μόσχα δεν σχολίασαν αμέσως την έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου και βασίζεται στο έργο της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία. Και οι δύο πλευρές έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η συνεχιζόμενη ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και οι συναφείς εχθροπραξίες οδήγησαν σε μια δεινή κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Η ένοπλη σύγκρουση οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζουν τόσο τους αμάχους όσο και τους μαχητές", ανέφερε.

Η OHCHR είπε ότι συνεχίζει να τεκμηριώνει και να επαληθεύει τους ισχυρισμούς για παράνομες δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων από ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στις περιοχές του Κιέβου, του Σούμι και του Χαρκόβου.

Είπε ότι είχε επίσης τεκμηριώσει τουλάχιστον έξι δολοφονίες αμάχων που θεωρούνται προδότες για υποτιθέμενη συνεργασία με τη Ρωσία σε κατεχόμενες περιοχές.

Πιθανά εγκλήματα πολέμου

Η OHCHR είπε ότι είχε τεκμηριώσει παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και των πολιτών.

Ανέφερε ότι οι εικαζόμενες παραβιάσεις περιλαμβάνουν εκτελέσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, σεξουαλική βία, αγνόηση των εγγυήσεων δίκαιης δίκης, άρνηση ιατρικής βοήθειας, έλλειψη τροφής και νερού και κακές συνθήκες υγιεινής.

"Ορισμένες από αυτές τις παραβιάσεις μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου", αναφέρει.