Δορυφορικές εικόνες, τις οποίες δημοσίευσε το Αl Jazzera, δείχνουν τις ζημιές στον αντιδραστήρα του Αράκ μετά την ισραηλινή επίθεση.
Ο αντιδραστήρας πριν και μετά την επίθεση
Screen Grab / Αl Jazzera
🚨BREAKING: Satellite images reveal major damage to Iran’s Arak Nuclear Complex after multiple direct Israeli airstrikes.
— Defence Index (@Defence_Index) June 20, 2025
The IR-40 heavy water reactor building appears to have taken significant hits. pic.twitter.com/cHcSgLPU1s
Σημειώνεται ότι ο αντιδραστήρας ήταν υπό κατασκευή και το Ιράν είχε ενημερώσει τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ - IAEA στα αγγλικά) ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει τη λειτουργία της εγκατάστασης τον επόμενο χρόνο, όπως μεταδίδει το The Times of Israel.
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι «η επίθεση στόχευσε το εξάρτημα που προοριζόταν για την παραγωγή πλουτωνίου, προκειμένου να αποτραπεί η αποκατάσταση του αντιδραστήρα και η χρήση του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».