Οι Ολλανδοί πέτυχαν τον στόχο της ΕΕ για αποθήκευση φυσικού αερίου κατά 80%

Οι Ολλανδοί πέτυχαν τον στόχο της ΕΕ για αποθήκευση φυσικού αερίου κατά 80%

Οι Ολλανδοί πέτυχαν τον στόχο της ΕΕ για αποθήκευση φυσικού αερίου κατά 80% και σχεδιάζουν πρόσθετο μαξιλάρι ασφαλείας.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία έχουν φτάσει στο 80% και μάλιστα πριν από την ημερομηνία στόχο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (την 1η Νοεμβρίου), όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το ολλανδικό υπουργείο οικονομίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να γεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ολλανδία για να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας και να απορροφήσει πιθανές οπισθοδρομήσεις.

Επιπροσθέτως, το υπουργτόνισε ότι ο μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης, ο Norg, έχει φτάσει στο 85% της αποθήκευσης του. Το Bergermeer «θα φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα γίνεται από τον αρχικό στόχο του 68%, ενώ οι Grijpskerk και Alkmaar θα καλυφθούν στο 100%.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου για χρόνια, σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τώρα που βλέπουμε τη Ρωσία να διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Job Jetten , αναφερόμενος στο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα. 

Τέλος ο υπ. Ενέργειας πρόσθεσε πως «Θα συνεχίσουμε να γεμίζουμε τις εγκαταστάσεις μας για να είμαστε προετοιμασμένοι».