Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα κυρώσεις κατά δικτύου που διακινεί λαθραία ιρανικό πετρέλαιο, μεταμφιεσμένο ως ιρακινό, καθώς και κατά χρηματοπιστωτικού φορέα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το δίκτυο εταιρειών υπό την ηγεσία του Ιρακινο-Βρετανού Σαλίμ Αχμέντ Σαΐντ δραστηριοποιείται από το 2020, μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε ως ιρακινό είτε σε ανάμειξη με αυτό.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ τόνισε πως «το Υπουργείο θα συνεχίσει να πλήττει τις πηγές εσόδων της Τεχεράνης και να εντείνει την οικονομική πίεση, με στόχο να περιορίσει την πρόσβαση του καθεστώτος σε οικονομικούς πόρους που τροφοδοτούν τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει σειρά κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και της χρηματοδότησης μαχητικών ομάδων στη Μέση Ανατολή.
Τον περασμένο χρόνο, το Reuters αποκάλυψε ότι το δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου στο Ιράκ αποφέρει ετησίως πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Ιράν και τους πληρεξούσιους του.
Οι σημερινές κυρώσεις ακολουθούν τις αμερικανικές επιθέσεις στις 22 Ιουνίου σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και το βαθιά κρυμμένο εργοστάσιο εμπλουτισμού Φορντό.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι επιθέσεις καθυστέρησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά δύο χρόνια, παρά την αρχική πιο συγκρατημένη εκτίμηση που είχε διαρρεύσει.
ΗΠΑ-Ιράν: Επανέναρξη συνομιλιών στο Όσλο την επόμενη εβδομάδα
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Όσλο με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, με στόχο την επανεκκίνηση των απευθείας συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με το Axios.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχουν επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση της συνάντησης, ενώ και οι δύο πλευρές που επικαλείται το Axios ανέφερε ότι δεν έχει «κλειδώσει» κάποια τελική ημερομηνία. Αν η συνάντηση τελικά πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για τις πρώτες άμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν μετά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων τον περασμένο μήνα.
«Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κάποιο ταξίδι προς το παρόν», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Axios.
Ο Γουίτκοφ και ο Αραγτσί βρίσκονταν σε επαφή ακόμη και κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ο οποίος τερματίστηκε με την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Στο παρασκήνιο συμμετείχαν και αξιωματούχοι από το Ομάν και το Κατάρ.
Αρχικά, η Τεχεράνη ήταν απρόθυμη να εμπλακεί ξανά σε διάλογο με την Ουάσινγκτον, αλλά σύμφωνα με τις πηγές, που επικαλείται το Axios, η στάση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει σταδιακά.
Κρίσιμο ζήτημα στις όποιες μελλοντικές συνομιλίες θα είναι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν, το οποίο περιλαμβάνει 400 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60%.
Σύμφωνα με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, το υλικό αυτό παραμένει εντός των τριών βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις ΗΠΑ: το Νατάνζ, το Φορντό και τις υπόγειες σήραγγες στο Ισφαχάν. Αν και η Τεχεράνη δεν μπορεί προς το παρόν να το ανακτήσει, ενδέχεται να το καταφέρει μόλις απομακρυνθούν τα συντρίμμια.
Το Ιράν ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θέτει σε εφαρμογή νέο νόμο που αναστέλλει πλήρως τη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Ο Αραγτσί, ωστόσο, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι το Ιράν παραμένει δεσμευμένο στη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT) και στη Συμφωνία Επιθεωρήσεων.
«Βάσει της νέας νομοθεσίας που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, ως απάντηση στις παράνομες επιθέσεις κατά των πυρηνικών μας εγκαταστάσεων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, η συνεργασία μας με την IAEA θα γίνεται μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, για λόγους ασφαλείας», τόνισε.