Οι ηγέτες της G20 καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία
AP
AP

Οι ηγέτες της G20 καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», απαιτώντας την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας από το έδαφος της γειτονικής της χώρας, σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης των ηγετών της G20.

Η αναφορά στον πόλεμο αποτελεί ξεκάθαρη απόρριψη του ισχυρισμού της Ρωσίας ότι εμπλέκεται σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αλλά επισημαίνεται επίσης ότι «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», σε μια φράση ενδεικτική της διχογνωμίας που επικράτησε για τη στάση έναντι της Ρωσίας.

«Απαράδεκτη» η απειλή των πυρηνικών

Η δήλωση προειδοποιεί ότι «η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη». «Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας. Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να είναι εποχή πολέμου», προστίθεται.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, τονίζεται ακόμη, «προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία -- περιορίζοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, σπάζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Παράλληλα, καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Λαβρόφ και οι «εναλλακτικές απόψεις»

Το προσχέδιο σημειώνει ότι «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις».

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγη ώρα πριν την αναχώρησή του από την Ινδονισία, φέρεται να ανέφερε ότι «η Δύση πρόσθεσε τη φράση 'πολλές αντιπροσωπείες καταδίκασαν τη Ρωσία', [αλλά] σημειώσαμε ότι σκιαγραφήθηκαν και εναλλακτικές απόψεις».

Δήλωση αντί ανακοινωθέντος

Παραδοσιακά, το κοινό ανακοινωθέν της G20 συμφωνείται ομόφωνα από όλα τα μέρη, αλλά καθώς κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο, οι διοργανωτές της διάσκεψης - η Ινδονησία - πίεσαν για δήλωση των ηγετών.

Τόσο η ανακοίνωση όσο και η δήλωση,  δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλιστεί η μέγιστη συμφωνία.

Νομισματική πολιτική

Η δήλωση αναφέρει ακόμη ότι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν καταλλήλως τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Τα μέλη της G20 επαναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά» φέτος.

 

Διαβάστε ακόμη:

Οι παγκόσμιες προκλήσεις της G20