Οι IDF επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα: Απομακρύνθηκαν 31 νεογνά από το Αλ Σίφα
Shutterstock
Shutterstock

Οι IDF επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα: Απομακρύνθηκαν 31 νεογνά από το Αλ Σίφα

Την επέκταση των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός (IDF) στην πόλη της Γάζας με μαρτυρίες να αναφέρουν πως ισχυρές δυνάμεις και άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το ινδονησιακό νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα παραμένουν περισσότεροι από 260 ασθενείς, μαζί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μοναδική ελπίδα, είναι τα 31 νεογνά που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια νοτιότερα στη Ράφα και αναμένεται η μεταφορά τους στην Αίγυπτο, όπου και θα λάβουν εξειδικευμένη φροντίδα.

«Υπάρχουν περίπου 700 ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό στο ινδονησιακό νοσοκομείο», το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, συνέχισε ο αλ Κιντρέχ. «Οι ομάδες των υγειονομικών αποφάσισαν να παραμείνουν στο πλευρό των ασθενών τους», τόνισε.

Απομακρύνθηκαν 31 νεογνά από το Αλ Σίφα - Θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο για εξειδικευμένη φροντίδα

Ένα 24ωρο αφότου τα 31 νεογνά απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα προς τα νότια της Ράφα και υπό το βάρος των διεθνών επικρίσεων για την πολυήμερη επιχείρηση εκεί, ο ισραηλινός στρατός δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του τούνελ στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου. Υποστηρίζει ότι η Χαμάς διατηρούσε διοικητικό κέντρο σε βάθος δέκα μέτρων και ότι σύντομα θα αποδείξει ότι το δίκτυο του τούνελ συνδέεται με το εσωτερικό του Αλ Σίφα.

Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, αρνείται τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και καταγγέλλει ότι το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο.

Με στόχο να εντοπίσουν κρησφύγετα της Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε γειτονιές και προάστια της πόλης της Γάζας. Έχουν περικυκλώσει το ινδονησιακό νοσοκομείο, ενώ διεξάγονται μάχες γύρω και από το νοσοκομείο Ραντίσι, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ισλαμιστική οργάνωση.

Η ένταση μαίνεται στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, ενώ στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινοί συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους και κατάσχεσαν όπλα.

Σε μια ακόμη προσπάθεια να αποδείξει ότι νοσοκομεία συνδέονται με τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε δύο βίντεο που δείχνουν μαχητές της οργάνωσης να φέρνουν όμηρους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στις 7 Οκτωβρίου.

Στο Αλ Σίφα είχε μεταφερθεί και η 19χρονη στρατιώτης Νόα Μαρσιάνο, πριν εντοπιστεί νεκρή από τις ισραηλινές δυνάμεις υποστήριξε ο αντιναύαρχος Χαγκάρι. Όπως είπε «οι τρομοκράτες της Χαμάς μετέφεραν τη Νόα στο νοσοκομείο Σίφα, όπου δολοφονήθηκε».

Εν τω μεταξύ, τα νεογνά θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η υγεία τους.

Και την ίδια ώρα που εκατοντάδες άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο στο νότο στη Χαν Γιούνις, έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.