Η G20 καταδίκασε την Ρωσία αλλά η Κίνα παρέμεινε σιωπηλή
AP Photo/Aijaz Rahi
AP Photo/Aijaz Rahi

Η G20 καταδίκασε την Ρωσία αλλά η Κίνα παρέμεινε σιωπηλή

Οι G20 καταδίκασαν έντονα τη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, ενώ μόνο η Κίνα και η ίδια η Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

Η Ινδία, ως προεδρεύουσα της Ομάδας των Είκοσι πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G20) φιλοξενούσε τη σύνοδο στην πόλη Μπανγκαλόρ, ήταν απρόθυμη να θέσει το θέμα του πολέμου, αλλά οι δυτικές χώρες επέμειναν ότι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα που δεν θα περιλάμβανε καταδίκη.       

Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 σήμαινε ότι η Ινδία κατέφυγε στην έκδοση μιας «περίληψης της προεδρίας», στην οποία απλώς συνόψιζε τις διήμερες συνομιλίες και σημείωνε τις διαφωνίες.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε το ανακοινωθέν, επισημαίνοντας τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια.

«Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση, για τα μέτρα που έθεσαν σε εφαρμογή οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλες χώρες για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή και να της στερήσουν έσοδα.

Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με εκείνο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η διοργανώτρια Ινδονησία εξέδωσε επίσης μια τελική δήλωση αναγνωρίζοντας τις διαφορές.

Η G20, η οποία σχηματίστηκε επί δύο δεκαετίες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, αγωνίζεται όλο και περισσότερο να επιτύχει συναίνεση μεταξύ των μελών της.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι ήταν «απολύτως απαραίτητο» για οποιαδήποτε δήλωση να καταδικάσει τη Ρωσία. Δύο αντιπρόσωποι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα της G20 για τη συζήτηση πολιτικών θεμάτων.

Η Ρωσία, μέλος της G20 αλλά όχι της G7, αναφέρεται στις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αποφεύγει να την αποκαλέσει εισβολή ή πόλεμο.

Η Ινδία έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση, αρνούμενη να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, επιδιώκοντας διπλωματική λύση και αυξάνοντας απότομα τις αγορές της σε ρωσικό πετρέλαιο.

Η Κίνα και η Ινδία ήταν μεταξύ των εθνών που απείχαν την Πέμπτη, όταν ο ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τις μάχες.

Εκτός από τις χώρες της G7, το μπλοκ της G20 περιλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

Διαπραγματεύσεις για το χρέος

Στο περιθώριο της Συνόδου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πραγματοποίησε το Σάββατο συνάντηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την G7 για την αναδιάρθρωση του χρέους των προβληματικών οικονομιών, αλλά και εκεί υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των μελών, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια συνεδρίαση στην οποία ήταν σαφές ότι υπάρχει δέσμευση να γεφυρωθούν οι διαφορές προς όφελος των χωρών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκεοργκίεβα, η οποία προήδρευσε της στρογγυλής τράπεζας μαζί με την υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, Νιρμάλα Σιταραμάν.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι σημειώθηκε κάποια αρχική πρόοδος, κυρίως όσον αφορά τη γλώσσα γύρω από το θέμα, αλλά η αναδιάρθρωση δεν συζητήθηκε λεπτομερώς.

Περαιτέρω συζητήσεις προγραμματίζονται κατά την περίοδο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο.

Η Κίνα και άλλες χώρες πιέζονται να προχωρήσουν σε μεγάλο κούρεμα των δανείων που χορηγούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία στη σύνοδο της G20 την Παρασκευή, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λιού Κουν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση του χρέους, κάνοντας κούρεμα.

Διαβάστε επίσης:

G20: Η Κίνα εμποδίζει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Γέλεν: «Απολύτως απαραίτητο» η G20 να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία