Οι διαγκωνισμοί για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Οι διαγκωνισμοί για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκινούν τον επόμενο μήνα έχουν ξεχωριστή θέση στη στρατηγική του Πεκίνου. Το κομμουνιστικό καθεστώς έχει ως στόχο να αξιοποιήσει την περίσταση για να αποδείξει την υπεροχή του κινέζικου μοντέλου ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, στη Δύση αντιμετωπίζουν την κινεζική πρόκληση με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει τη δική της σημασία για την Κίνα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εκεί είναι το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, κάτι το οποίο άλλωστε αποτέλεσε βασική κατηγορία εναντίον του Πεκίνου. Τόσο οι ΗΠΑ σε μεγαλύτερο βαθμό, όσο και άλλες χώρες επέρριψαν ευθύνες για τους κινεζικούς χειρισμούς, φέρνοντας το Πεκίνο σε θέση άμυνας.

Φαίνεται πλέον πως το κομμουνιστικό καθεστώς και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ως μία ευκαιρία για να δώσει εμφατική απάντηση.

Η οργάνωση αλλά και η αντιμετώπιση της διοργάνωσης, εν μέσω παγκόσμιας έξαρσης της πανδημίας, αποτελεί μία κομβική πρόκληση για το Πεκίνο. Η «φούσκα υγείας» αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους διοργανωτές, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή μεταξύ ανθρώπων από το εξωτερικό και του ντόπιου πληθυσμού εκτός αυτής της περιοχής.

Παράλληλα βέβαια, τα περιφερειακά λοκντάουν έχουν αυξηθεί, στην προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση του τελευταίου διαστήματος. Φυσικά, οι διοργανωτές απεύχονται έστω και το ενδεχόμενο ακύρωσης των Αγώνων.

Γι’ αυτό και επενδύουν σημαντικά στην ενδυνάμωση της σχέσης τους με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Το περιστατικό της διαμεσολάβησης της ΔΟΕ στο ζήτημα της καταγγελίας εναντίον πρώην μέλους του κινεζικού καθεστώτος για σεξουαλική επίθεση από την πρωταθλήτρια του τένις Πενγκ Σουάι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγαστής συνεργασίας.

Η ηχηρή καταγγελία #MeToo της Πενγκ άλλωστε ήταν ενδεχομένως ένα κομβικό γεγονός στην κλιμάκωση της πίεσης από τη Δύση για το θέμα των ατομικών δικαιωμάτων. Η πίεση άλλωστε συσσωρευόταν με την καταπίεση των Ουιγούρων, αλλά και τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ.

Το διπλωματικό μποϋκοτάζ που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και ακολούθησαν η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αποτέλεσε το αποκορύφωμα αυτής της πίεσης από τη Δύση. Το Πεκίνο ερμήνευσε αυτές τις κινήσεις ως απόπειρες να μεταβληθεί το κεντρικό αφήγημα της διοργάνωσης, με την έμφαση που δινόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με σκοπό να αποτρέψει αυτή τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος, η Κίνα προσπάθησε να εκμεταλλευθεί κάθε δυνατή σχέση. Η Μόσχα βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό του Πεκίνου. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της Κίνας, με βάση τον πρόσφατο στενό δεσμό που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είναι ενδεικτικό πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν συμφώνησαν με το μποϋκοτάζ και προσεγγίζουν διαφορετικά το ζήτημα. Ακόμα και η Γερμανία που έχει στους κόλπους της κυβέρνησης του, τους Πρασίνους με την ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδεικνύει προσεκτική συμπεριφορά απέναντι στο Πεκίνο.

Μπορεί η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για παράδειγμα να μην παρακολουθήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο ενώ παραμένει ανοιχτή η μετάβαση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Το Βερολίνο παραπέμπει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε, θεωρητικά, να επιτευχθεί μία κοινή πορεία ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Το κινέζικο κομμουνιστικό καθεστώς πατάει πάνω σε αυτή τη διάσταση απόψεων των εταίρων της Δύσης.

Το Πεκίνο παραμένει αποφασισμένο να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να εκμεταλλευθεί τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στον δικό του μηχανισμό προπαγάνδας. Είναι σαφές πως το κινεζικό καθεστώς αντιμετωπίζει ολιστικά τις σχέσεις με τη Δύση, τόσο για το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ευρύτερα.

Άλλωστε είναι ενδεικτική η αντίδραση της Κίνας στις κυρώσεις Μπάιντεν για την καταπίεση των Ουιγούρων στην επαρχία της Σιτζιάνγκ, όπου απαγόρευσε την εισαγωγή προϊόντων. Το Πεκίνο εξέδωσε άμεσα αντίποινα στα μέλη της Επιτροπής των ΗΠΑ που υπέγραψαν τις κυρώσεις, με δέσμευση κεφαλαίων και απαγόρευση εισόδου σε κινέζικα εδάφη. Ανάλογη αναμένεται να είναι η συμπεριφορά της, εφ’όσον προκύψει αντίστοιχή περίπτωση για το Χονγκ Κονγκ, όπου το καθεστώς έχει προβεί σε κλείσιμο μέσων μαζικής ενημέρωσης που εκφράζουν διαφορετική γραμμή.

Είναι σαφές πως η επιτυχής διεξαγωγή των Αγώνων αποτελεί έναν εκπεφρασμένο στόχο του κινεζικού καθεστώτος. Το Πεκίνο θεωρεί πως η οικονομική και στρατιωτική του ανάπτυξη χρειάζεται να επισφραγιστεί από μία μεγάλη διοργάνωση σε αθλητικό και πολιτιστικό επίπεδο και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να το πετύχει.