Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος του Πούτιν στα κατεχόμενα
AP
AP

Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος του Πούτιν στα κατεχόμενα

Ο στρατιωτικός νόμος που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τα κατεχόμενα στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί οπουδήποτε στη Ρωσία «αν χρειαστεί», όπως προβλέπεται από συγκεκριμένο άρθρο του.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3, το οποίο δημοσιεύει ο Guardian, αναφέρεται ότι οι ρωσικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν μέτρα στρατιωτικού νόμου, όπως ταξιδιωτική απαγόρευση, κατασχέσεις περιουσίας και απαγόρευση κυκλοφορίας οπουδήποτε στη Ρωσία, «αν χρειαστεί».

Έτσι, ενώ ο στρατιωτικός νόμος εισήχθη σε «προσαρτημένα» εδάφη, η εφαρμογή του θα μπορούσε να επεκταθεί οπουδήποτε, φτάνοντας ακόμη και στη Μόσχα.

Απειλή επίθεσης

Ο νόμος που επικαλέστηκε ο Πούτιν, που χρονολογείται από το 2002, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, καθώς προβλέπεται εφαρμογή του μόνο σε περίπτωση που η Ρωσία αντιμετωπίζει επίθεση ή την «άμεση απειλή επίθεσης».

Ακολουθούν κάποιες από τις πιθανές συνέπειες του διατάγματος, σύμφωνα με το Reuters:

  • Επιστράτευση

Ο στρατιωτικός νόμος στη Ρωσία συνεπάγεται αυτόματα γενική ή μερική επιστράτευση.

Ωστόσο, ο Πούτιν έχει ήδη προχωρήσει σε μερική επιστράτευση. Η επέκταση στα κατεχόμενα, δεν είναι σαφές αν θα σημάνει ότι θα κληθούν περισσότεροι άνδρες να πολεμήσουν.

Το διάταγμα αναφέρει ότι βάσει του στρατιωτικού νόμου, οι αρχές θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν μέτρα για να «ανταποκριθούν στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας» και ότι θα συντονιστεί «άμυνα».

Ο Βιτάλιι Κιμ, κυβερνήτης της περιοχής Μικολάιβ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ότι το διάταγμα του Πούτιν έχει σκοπό να επιτρέψει στη Ρωσία να «κινητοποιήσει τον λαό που έχει παραμείνει» στα κατεχόμενα εδάφη.

Ωστόσο, ο εξαναγκασμός αμάχων να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις μιας κατοχικής δύναμης ορίζεται ως παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης.

  • Περιορισμός μετακινήσεων

Ο στρατιωτικός νόμος επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν περιορισμό στις μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας, υποχρεώνοντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο Πάβελ Τσίκοφ, Ρώσος δικηγόρος, εξειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι ο νόμος σημαίνει επίσης πως θα οριστούν σημεία ελέγχου και θα γίνονται επιθεωρήσεις οχημάτων, ενώ οι αρχές θα έχουν την εξουσία να κρατούν άτομα έως και 30 μέρες.

Αξιωματούχοι που έχει διορίσει η Ρωσία στη Χερσώνα είχαν ήδη ανακοινώσει επταήμερη απαγόρευση εισόδου σε αμάχους.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, επικεφαλής της τοπικής ρωσικής διοίκησης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε, λίγο πριν επιβεβαιώσει ότι παραδίδει την εξουσία στον στρατό, ότι προς το παρόν, δεν επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

  • Βίαιη μετεγκατάσταση

Τα μέτρα ενδέχεται επίσης να επιτρέψουν τη βίαιη μετεγκατάσταση ανθρώπων σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον Τσίκοφ.

Η ρωσική νομοθεσία επιτρέπει την προσωρινή «επανεγκατάσταση» των κατοίκων σε ασφαλείς περιοχές και την απομάκρυνση «αντικειμένων οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής σημασίας».

Ο Σάλντο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 50.000-60.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από περιοχή της Χερσώνας τις επόμενες έξι μέρες, εν αναμονή ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι 5 εκατομμύρια κάτοικοι του Ντονμπάς και άλλων περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας «βρήκαν καταφύγιο» στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια λόγω διώξεων από το Κίεβο, σύμφωνα με το TASS.

Προειδοποίηση για ουκρανική επίθεση

Σημειώνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, λίγο αφότου Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για επικείμενη ουκρανική επίθεση στη Χερσώνα.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας καθηκόντων για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία και για το μέλλον του λαού μας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του.

Καταδίκασε το Κίεβο

Την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις κατεχόμενες περιοχές Χερσώνα, Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Κίεβο, κάνοντας λόγο για «ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών».

«Η εφαρμογή του "στρατιωτικού νόμου" σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών στο πλαίσιο ακόμη μίας "ανασύνταξης"», έγραψε στο Twitter ο Ποντόλιακ.

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία: συνεχίζουμε τη μάχη για την απελευθέρωση και για το τέλος της κατοχής των εδαφών μας», έγραψε ο ίδιος.