Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη Δευτέρα από την πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργό Γιούλια Σβιριντένκο να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν ανασχηματισμό, καθώς οι προοπτικές για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία παραμένουν δυσοίωνες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η υποψηφιότητα της Σβιριντένκο από τον Ζελένσκι, η οποία απαιτεί έγκριση από το κοινοβούλιο, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου — που διανύει πλέον το τέταρτο έτος του — έχουν βαλτώσει, ενώ η Ουκρανία επιδιώκει να αναζωογονήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της και να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία.
«Συζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του οικονομικού δυναμικού της Ουκρανίας, την επέκταση των προγραμμάτων στήριξης των Ουκρανών πολιτών και την κλιμάκωση της εγχώριας παραγωγής όπλων», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα X.
I held a meeting with First Deputy Prime Minister Yuliia Svyrydenko. A report was delivered on the implementation of agreements with European and American partners regarding support for Ukraine reached during the recent Ukraine Recovery Conference. We must swiftly implement… pic.twitter.com/AIipRnpA1f
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 14, 2025
«Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ξεκινάμε τον μετασχηματισμό της εκτελεστικής εξουσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι πρότεινε η Σβιριντένκο να αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης και να «ανανεώσει ουσιαστικά το έργο της».
Σημειώνεται ότι, η 39χρονη Σβιριντένκο είναι οικονομολόγος και κατέχει τη θέση της πρώτης αναπληρώτριας πρωθυπουργού από το 2021. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμφωνία στον τομέα των ορυκτών.
Η Ουκρανία στηρίζεται σε χρηματοδοτική βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους της για να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές της δαπάνες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων κατευθύνεται στη στήριξη του στρατού και της εγχώριας παραγωγής όπλων.
Ο Ζελένσκι έχει καλέσει επίσης τους εταίρους του Κιέβου να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε κοινά αμυντικά προγράμματα.
Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, βρίσκεται στη θέση από τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της χώρας από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.