Ο ΟΗΕ πιέζει για αύξηση της φορολογίας σε αλκοόλ και τσιγάρα κατά 50%, μέσα σε 10 χρόνια
shutterstock
shutterstock

Ο ΟΗΕ πιέζει για αύξηση της φορολογίας σε αλκοόλ και τσιγάρα κατά 50%, μέσα σε 10 χρόνια

Ο ΟΗΕ ασκεί πιέσεις για την αύξηση της φορολογίας παγκοσμίως στο αλκοόλ, τα τσιγάρα και τα ζαχαρούχα ποτά, κατά 50% μέα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με εισήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων, τα οποία συμβάλλουν σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου, καθώς και στη συγκέντρωση χρημάτων σε μια περίοδο που η αναπτυξιακή βοήθεια μειώνεται και το δημόσιο χρέος αυξάνεται.

«Οι φόροι στην υγεία είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτουμε», δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΠΟΥ για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών. «Είναι καιρός να δράσουμε».

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε την πρωτοβουλία, την οποία ονόμασε «3 έως 35», στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στη Σεβίλλη.

Η φορολογική πρωτοβουλία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2035, με βάση στοιχεία από φόρους επί της υγείας σε χώρες όπως η Κολομβία και η Νότια Αφρική.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες τους φόρους επί του καπνού και τις αυξήσεις των τιμών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ζητήσει την επιβολή φόρων επί του αλκοόλ και των ζαχαρούχων ποτών, αλλά είναι η πρώτη φορά που προτείνει μια στοχευμένη αύξηση των τιμών και για τα τρία προϊόντα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντόνιο Γκεμπρεγέσους, δήλωσε στη διάσκεψη ότι οι φόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα» και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν.

Πολλές χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα αντιμετωπίζουν περικοπές στις δαπάνες για την παροχή βοήθειας, με πρωτοστάτη τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν συμμετέχουν στη διάσκεψη της Σεβίλλης. Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε διαδικασία αποχώρησης από τον ΠΟΥ.

Οι αυξήσεις και οι αντιδράσεις

Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία θα σήμαινε ότι μια κυβέρνηση σε μια χώρα μεσαίου εισοδήματος θα αυξήσει τους φόρους επί του προϊόντος για να ανεβάσει την τιμή από 4 δολάρια σήμερα σε 10 δολάρια έως το 2035, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, δήλωσε ο οικονομολόγος του ΠΟΥ, Γκιγιέρμο Σαντοβάλ.

Σχεδόν 140 χώρες είχαν ήδη αυξήσει τους φόρους στον καπνό και, ως εκ τούτου, τις τιμές κατά περισσότερο από 50% κατά μέσο όρο μεταξύ 2012 και 2022, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Ο Σαντοβάλ πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ εξετάζει επίσης ευρύτερες συστάσεις για τη φορολογία, συμπεριλαμβανομένων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, αφού ο οργανισμός οριστικοποιήσει τον ορισμό αυτού του τύπου τροφίμων τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο οργανισμός αναμένει αντίδραση από τις εμπλεκόμενες βιομηχανίες.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ΠΟΥ συνεχίζει να αγνοεί πάνω από μια δεκαετία σαφών στοιχείων που δείχνουν ότι η φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών δεν έχει βελτιώσει ποτέ τα αποτελέσματα για την υγεία ούτε έχει μειώσει την παχυσαρκία σε καμία χώρα», δήλωσε η Κέιτ Λόατμαν, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Ποτών, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία εργάζεται πάνω σε επιλογές για την υποστήριξη της υγείας.

«Η πρόταση  ότι η αύξηση των φόρων θα αποτρέψει τις βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι λανθασμένη», δήλωσε η Αμάντα Μπέργκερ, ανώτερη αντιπρόεδρος επιστήμης και έρευνας στο Distilled Spirits Council, προσθέτοντας ότι δεν θα αποτρέψει την κατάχρηση αλκοόλ.