Ο ιός και οι ανησυχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

Ο ιός και οι ανησυχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

Του Γιάννη Μαντζίκου

Μπορεί πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι να εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κίνα βασιζόμενη στην ηγεσία του «συντρόφου» Σι Τζινπίνγκ και στα πλεονεκτήματα του σοσιαλιστικού συστήματος θα κερδίσει την μάχη κατά του ιού, όμως η κατάσταση αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

«Έχουμε περισσότερη εμπειρία πια λόγω του SARS, λόγω της ηγεσίας του συντρόφου Σι και των ισχυρών πλεονεκτημάτων που προσφέρει το σοσιαλιστικό σύστημα» ανέφερε ο Κινέζος αξιωματούχος σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post. 

Η Κίνα αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα σοβαρές προκλήσεις όπως αυτή της εξέγερσης στο Χονγκ Κονγκ, την ήττα στις εκλογές της Ταϊβάν και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, όμως το ξέσπασμα του ιού είναι η σοβαρότερη όλων, όπως παρατηρεί μεταξύ άλλων η εφημερίδα Financial Times. «Στη περίπτωση του Χονγκ Κονγκ έφταιγαν οι ταραξίες, στον εμπορικό πόλεμο οι Αμερικανοί, τώρα όμως δεν μπορεί να κατηγορηθεί κάποιος άλλος» αναφέρεται σχετικά. 

Το μέλημα των αξιωματούχων του ΚΚ Κίνας είναι να μην «χαλάσει» η εικόνα του ηγέτη της χώρας Σι Τζινπινγκ, του ισχυρότερου επικεφαλής από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ. Η «χαρισματική» του ηγεσία διδάσκεται άλλωστε ήδη στα σχολεία με στόχο να γαλουχήθουν οι επόμενες γενεές.

Την ίδια ώρα, ο πολιτικός προϊστάμενος της καταπολέμησης του ιού δεν είναι ο Σι αλλά ο πρωθυπουργός Λι Κεκιανγκ, όπως σημειώνει η FT, ενώ άλλα διεθνή μέσα τονίζουν ότι ο ηγέτης της Κίνας έχει αραιώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. 

Παράλληλα,  τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ρίχνουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης στον δήμαρχο της Ουχάν για τον χειρισμό της κρίσης στα πρώτα στάδια. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το περιοδικό Economist παρατηρεί σχετικά «θυμίζει την έκρηξη του Τσερνόμπιλ όπου οι ιθύνοντες του ΚΚ κατηγορούσαν τους τοπικούς αξιωματούχους στην προσπάθεια να συγκαλύψουν το γεγονός». 

Προ ημερών, ο Νίκολας Κριστόφ αρθρογράφος της εφημερίδας New York Times κατηγόρησε τους Κινέζους για συγκάλυψη της υπόθεσης στα πρώτα στάδια κάτι που για τον ίδιο οφείλεται «στην έλλειψη ελευθερίας του τύπου και κατά συνέπεια στον τύπο της ηγεσίας του Σι Τζινπινγκ». Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο για τον οποίο τα νοσοκομεία της χώρας ήταν σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστα. Ο Ντάνιελ Χενινγκερ στην εφημερίδα Wall Street Journal και στο άρθρο με τίτλο «Κομμουνιστικός Κόρονοιος» υποστηρίζει «η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η προσπάθεια της Κίνας να ανοιχτεί προς τον πλανήτη χωρίς πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι καταστροφική».

Με φόντο τα παραπάνω, το ξέσπασμα του ιού έχει αυξήσει τα αντικινεζικά αισθήματα παγκοσμίως με πολλές χώρες την μια πίσω από την άλλη να διακόπτουν τις αεροπορικές μεταφορές και να εκδίδουν οδηγίες για την Κίνα, κάτι διόλου ενθαρρυντικό για τον Σι Τζινπινγκ.

Ju Peng/Xinhua via AP