Φωτ. αρχείου
Νότια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει στρατιωτικό δορυφόρο
South Korea Defense Ministry via AP
South Korea Defense Ministry via AP
Φωτ. αρχείου

Νότια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει στρατιωτικό δορυφόρο

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει μια πιθανή εκτόξευση δορυφόρου, σε μια προσπάθεια του πυρηνικά εξοπλισμένου γείτονά της να θέσει σε τροχιά ένα δεύτερο στρατιωτικό αναγνωριστικό σκάφος.

Η Νότια Κορέα και οι αμερικανικές αρχές πληροφοριών παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της Β. Κορέας, δήλωσε αξιωματούχος του στρατού της Ν. Κορέας.

Οι δραστηριότητες εντοπίστηκαν στο Ντονγκτσάνγκ-ρι, μια βορειοδυτική περιοχή της χώρας όπου εδρεύει το κύριο κέντρο διαστημικών πτήσεων της Β. Κορέας, δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Β. Κορέα εκτόξευσε τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο πέρυσι και ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εξέτασε φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν δημοσιοποιήσει φωτογραφίες που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος.

Η εκτόξευση αυτή συνοδευτηκε από κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και ώθησε τη Σεούλ να αναστείλει μέρος της στρατιωτικής συμφωνίας που υπέγραψε με την Πιονγκγιάνγκ το 2018.

Η Πιονγκγιάνγκ κατήργησε το σύμφωνο ως απάντηση. Το απομονωμένο κράτος υποσχέθηκε επίσης να εκτοξεύσει τρεις ακόμη δορυφόρους μέσα στο τρέχον έτος.

Νωρίτερα φέτος, η Ν. Κορέα εκτόξευσε τον δεύτερο κατασκοπευτικό δορυφόρο της με πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το διαστημικό κέντρο John F. Kennedy στη Φλόριντα εν μέσω ενός διαστημικού αγώνα με τον Βορρά.

Η Πιονγκγιάνγκ υπερασπίστηκε την εκτόξευση του δορυφόρου της ως μέρος του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα και κατήγγειλε την αντίδραση της Ουάσινγκτον ως «double standard» για την εκτόξευση του νοτιοκορατικού δορυφόρου.