Διυλισμένο πετρέλαιο σε ποσότητες υψηλότερες από αυτές που προβλέπουν οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στέλνει «κρυφά» η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο Reuters, προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις.
Η αποκάλυψη έρχεται μόλις μια μέρα αφότου ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία παρακολουθούσε κατά πόσο εφαρμόζονταν οι κυρώσεις του Οργανισμού στη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά της όπλα και τα βαλλιστικά της προγράμματα, έπαψε να λειτουργεί ως αποτέλεσμα ρωσικού βέτο.
«Την ίδια στιγμή που η Μόσχα ασκούσε βέτο στην ανανέωση λειτουργίας της ομάδας, η Ρωσία έστελνε διυλισμένο πετρέλαιο από το Λιμάνι Βοστότσνι στη Βόρεια Κορέα», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
Σύμφωνα με τις κυρώσεις του ΟΗΕ, η Πιονγκγιάνγκ περιορίζεται στην εισαγωγή 500.000 βαρελιών διυλισμένων προϊόντων ετησίως.
Ο Κίρμπι ανέφερε ότι μόνο τον Μάρτιο, η Ρωσία απέστειλε περισσότερα από 165.000 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και ότι δεδομένης της εγγύτητας των εμπορικών λιμανιών της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, η Ρωσία θα μπορούσε να διατηρήσει αυτές τις αποστολές επ' αόριστον.
Η Ρωσία μπλόκαρε την ετήσια ανανέωση των παρατηρητών των κυρώσεων του ΟΗΕ στα τέλη Μαρτίου, κάτι που ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε ως υπολογισμένη κίνηση της Μόσχας για να κρύψει τις δικές της παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Κίρμπι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις «εις βάρος εκείνων που εργάζονται για τη διευκόλυνση της μεταφοράς όπλων και διυλισμένων πετρελαίου μεταξύ της Ρωσίας και της "Λαϊκής Δημοκρατία της Κορέας" (σ.σ. Βόρεια Κορέα).
«Εργαστήκαμε στο παρελθόν για να συντονίσουμε τις αυτόνομες κυρώσεις με τους εταίρους μας - συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου - και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν τον Μάρτιο μια ειδική ομάδα με στόχο να εμποδίσουν τη Βόρεια Κορέα να προμηθεύεται παράνομο πετρέλαιο.
Οι ΗΠΑ και άλλοι κατηγόρησαν επίσης τη Βόρεια Κορέα ότι μετέφερε όπλα στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά υποσχέθηκαν πέρυσι να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές σχέσεις τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα συντρίμμια από έναν πύραυλο που προσγειώθηκε στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο στις 2 Ιανουαρίου ήταν από βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο σειράς Hwasong-11, ανέφεραν οι παρατηρητές κυρώσεων του ΟΗΕ σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε έκθεση που είδε το Reuters τη Δευτέρα.