Νιγηρία: Ο νέος πρόεδρος υπόσχεται επανεκκίνηση της οικονομίας - Παραλαμβάνει «διαλυμένη χώρα»
AP
AP

Νιγηρία: Ο νέος πρόεδρος υπόσχεται επανεκκίνηση της οικονομίας - Παραλαμβάνει «διαλυμένη χώρα»

Ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Αχμέντ Τινουμπού καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της σταθεροποίησης μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας σε κρίση - και της αναζωπύρωσης της ελπίδας σε έναν νεαρό πληθυσμό που αισθάνεται ότι η φωνή του αγνοείται εδώ και δεκαετίες.

Ο 71χρονος ορκίστηκε τη Δευτέρα ως ο 16ος πρόεδρος του πολυπληθέστερου έθνους της Αφρικής και ο πέμπτος μετά το τέλος τριών δεκαετιών στρατιωτικής διακυβέρνησης το 1999. Διαδέχεται τον Μοχαμαντού Μπουχάρι, επίσης του κόμματος All Progressives Congress (APC), ο οποίος αποχωρεί με ένα ευρέως επικριμένο οικονομικό ιστορικό.

Στο μεταξύ, οι δικαστές εξετάζουν καταγγελία των ηγετών της αντιπολίτευσης, του Ατίκου Αμπουμπακάρ του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP) και του Πίτερ Όμπι του Εργατικού Κόμματος για απάτη, ενώ αμφισβητούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου.

Χρέος ρεκόρ

Ο Τινουμπού παραλαμβάνει μια οικονομία που έχει επιβαρυνθεί με χρέος ρεκόρ και πληθωρισμό σε υψηλό σχεδόν δύο δεκαετιών, άνω του 22%, μαζί με ελλείψεις σε συναλλαγματικά αποθέματα και καύσιμα, ένα σημαντικά αποδυναμωμένο νόμισμα νάιρα, μια προβληματική παροχή ενέργειας και μειωμένη παραγωγή πετρελαίου.

Ως πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Λάγος μεταξύ 1999 και 2007, ο Τινουμπού πιστώθηκε τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού κέντρου της Νιγηρίας και την τεράστια επέκταση της περιφερειακής οικονομίας.

Στην τελετή ορκωμοσίας του τη Δευτέρα υποσχέθηκε να αναπτύξει τη νιγηριανή οικονομία κατά τουλάχιστον 6% ετησίως, να ενοποιήσει την ισοτιμία του συναλλάγματος, να καταργήσει τις δαπανηρές επιδοτήσεις καυσίμων και να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη ανασφάλεια.

«Έχω ένα μήνυμα για τους επενδυτές μας, ντόπιους και ξένους: η κυβέρνησή μας θα επανεξετάσει όλα τα παράπονά τους σχετικά με την πολλαπλή φορολόγηση και τις διάφορες αντιεπενδυτικές αναστολές», δήλωσε ο Τινουμπού στο ακροατήριο στην πλατεία Eagle Square της Αμπούτζα, ενώ υποσχέθηκε επίσης ένα «εκ βάθρων νοικοκύρεμα» της νομισματικής πολιτικής.

Ο προκάτοχός του Μπουχάρι ανέπτυξε μια σειρά προστατευτικών οικονομικών πολιτικών και τρόμαξε τους διεθνείς επενδυτές. Ο ίδιος ισχυρίστηκε σε αποχαιρετιστήρια ομιλία του την Κυριακή ότι πολλές από τις «σκληρές αποφάσεις» είχαν ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, τα αδιάσειστα στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία και η φτώχεια επεκτείνονται.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Νιγηρίας εκτιμά τώρα ότι το 63% του πληθυσμού, περίπου 133 εκατομμύρια άνθρωποι, χαρακτηρίζονται πλέον ως πολυδιάστατα φτωχοί, μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την έναρξη της θητείας του Μπουχάρι το 2015. Η ανεργία βρίσκεται στο 33,3%, που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 23 εκατομμύρια ανθρώπους, έχοντας αυξηθεί σταθερά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Μια χώρα διχασμένη

Σύμφωνα με το CNBC, η Νιγηρία έχει έναν από τους ταχύτερα αυξανόμενους πληθυσμούς στον κόσμο - σήμερα κοντά στα 220 εκατομμύρια και προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Έχει επίσης έναν από τους νεότερους μέσους πληθυσμούς στον κόσμο, με 42% των πολιτών κάτω των 15 ετών και μέση ηλικία λίγο πάνω από τα 18 έτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, ο Πίτερ Όμπι του Εργατικού Κόμματος κινητοποίησε τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εκτεταμένη ανεργία των νέων, την έλλειψη ευκαιριών και την αστυνομική βία για να προσελκύσει μεγάλα τμήματα νέων ψηφοφόρων που ήθελαν να ξεφύγουν από τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της χώρας, το APC και το PDP.

Ο Τινουμπού κέρδισε μόλις το 37% των εθνικών ψήφων, ενώ μόνο το ένα τέταρτο των 93 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Νιγηρίας κατάφερε να ψηφίσει σε μια εκλογική διαδικασία που ταλαιπωρήθηκε από τεχνικά προβλήματα. Για πολλούς αδικημένους Νιγηριανούς, θα έχει δύσκολο έργο να αποδείξει την ικανότητά του τόσο σε οικονομικά όσο και σε κοινωνικά ζητήματα.