Νετανιάχου: Καμία μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα χωρίς την «καταστροφή» της Χαμάς
AP Photo
AP Photo

Νετανιάχου: Καμία μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα χωρίς την «καταστροφή» της Χαμάς

Δεν θα υπάρξει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα μέχρι να καταστραφούν οι στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς, τόνισε το Σάββατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον απόηχο του σχεδίου Μπάιντεν για τη Γάζα.

Τα σχόλιά του, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε μόνο στα αγγλικά, ήρθαν μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μιας ισραηλινής πρότασης τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Ο Μπάιντεν κάλεσε την τρομοκρατική οργάνωση να την αποδεχθεί και την ισραηλινή κυβέρνηση να την υποστηρίξει.

«Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν μεταβληθεί: Η καταστροφή των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Τα σχόλια του Νετανιάχου, η δεύτερη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του λίγες ώρες μετά την ομιλία του Μπάιντεν, φάνηκε να αποσκοπούν στο να οριοθετήσουν την ενδεχόμενη εκεχειρία στην οποία θα συμφωνούσε αρχικά το Ισραήλ, αναφέρουν οι Times of Israel.

Στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είχε μιλήσει για την επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός πριν από την πρώτη φάση της συμφωνίας και στη συνέχεια για τη διαπραγμάτευση ενός «μόνιμου τερματισμού των εχθροπραξιών» στη δεύτερη φάση. Η Χαμάς απαιτούσε τον τερματισμό του πολέμου προτού επαναλάβει τις συνομιλίες.

Ο Μπάιντεν περιέγραψε την πρόταση ως προερχόμενη από το Ισραήλ και παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας τριών φάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη φάση, μια εκεχειρία έξι εβδομάδων που θα μπορούσε να παραταθεί εάν οι συνομιλίες διαρκούσαν περισσότερο. Η συμφωνία, αποκάλυψε ο Μπάιντεν, είχε υποβληθεί στη Χαμάς την Πέμπτη μέσω του Κατάρ, διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό πολέμου.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η ισραηλινή πρόταση ήταν ένα εξαιρετικά λεπτομερές έγγραφο 4,5 σελίδων.

Το ισραηλινό μέσο υποστηρίζει ότι το σχέδιο προφανώς εγκρίθηκε από το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ αλλά πιθανώς δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στο ευρύτερο Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου μέλη είναι οι υπουργοί Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ και Μπεζαλέλ Σμότριχ, από την υποστήριξη των οποίων εξαρτάται η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού που χρειάζεται ο Νετανιάχου.

Αμέσως μετά την ομιλία, ο Νετανιάχου εξέδωσε μια πρώτη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Με πληροφορίες από Times of Israel