Ισραήλ: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον Νετανιάχου να μην αγνοήσει το σχέδιο Μπάιντεν

Ισραήλ: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον Νετανιάχου να μην αγνοήσει το σχέδιο Μπάιντεν

Την υποστήριξή του στον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα -  σχέδιο που απορρίφθηκε από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του Μπενιαμίν Νετανιάχου - εξέφρασε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν», δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ ο Λαπίντ αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου κατά την οποία αποκάλυψε έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι «όροι» για την εφαρμογή «κατάπαυσης του πυρός» δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την«καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού προβλέπει την εφαρμογή καθολικής κατάπαυσης του πυρός, που θα συνοδεύεται από την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις «κατοικημένες ζώνες της Γάζας» για διάστημα έξι εβδομάδων.

Ο τερματισμός των μαχών, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα συνοδευθεί από την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, κυρίως των γυναικών και των ασθενών, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

«Ναι» στον οδικό χάρτη εάν αποχωρήσουν Μπεν Γκβιρ και Σμότριχ

«Μία συμφωνία υπάρχει στο τραπέζι» και η ισραηλινή κυβέρνηση «πρέπει να την αρπάξει», δήλωσε ο Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας τον Νετανιάχου ότι θα έχει την υποστήριξή του «για μία συμφωνία για τους ομήρους, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου, έχουν μέχρι στιγμής εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η Χαμάς έκρινε «θετικό» τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Μπάιντεν.