Νέα Υόρκη: «Η μύτη τρέχει, τα μάτια τσούζουν και ο λαιμός ξεραίνεται» - Η μαρτυρία Βρετανού δημοσιογράφου
Twitter /@JasminMarilena
Twitter /@JasminMarilena

Νέα Υόρκη: «Η μύτη τρέχει, τα μάτια τσούζουν και ο λαιμός ξεραίνεται» - Η μαρτυρία Βρετανού δημοσιογράφου

«Τα μάτια μου τσούζουν, ο λαιμός ξεραίνεται, η μύτη τρέχει», αναφέρει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» στη Νέα Υόρκη, Τομ Λέναρντ. 

Ο Λέναρντ για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, βίωσε τον «πορτοκαλί» εφιάλτη που έχει ξεδιπλωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας πως οι πολίτες της Νέας Υόρκης προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα από τους καπνούς που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στον Καναδά.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, «σαν την απειλητική εναρκτήρια σκηνή μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ο θολός πορτοκαλί ουρανός θυμίζει κάτι από δυστοπικό θρίλερ. Στη συνέχεια, σε... χτυπάει η καυτή μυρωδιά του καμένου, σαν κάποιος γείτονας να έβαλε κάτι δυσάρεστο στη φωτιά. Μέσα σε μισή ώρα έχω απίστευτο πονοκέφαλο»

Επίσης, συμπληρώνει: «Οι δρόμοι είναι ήσυχοι, τα πάρκα σχεδόν άδεια με λίγους μόνο γενναίους ιδιοκτήτες σκύλων που βρίσκονται εκεί από ανάγκη, ούτε παιδιά που παίζουν ούτε τζόκινγκ, τίποτα»

«Κάποια σχολεία έκλεισαν επειδή οι δάσκαλοι δεν ήθελαν να πάνε στη δουλειά τους - πτήσεις, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν και πάλι να φορέσουν προστατευτικές μάσκες όταν κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους».

Προχθές, το «Μεγάλο Μήλο» που πλέον μοιάζει με «Μεγάλο Πορτοκάλι», είχε τη χειρότερη ποιότητα αέρα από κάθε άλλη μεγάλη πόλη στον κόσμο.

Οι ειδικοί κατέγραψαν έναν ανησυχητικό κατάλογο με τις άμεσες επιπτώσεις της εισπνοής καπνού από πυρκαγιά: από δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αυξημένο σφυγμό έως και φλεγμονή των ματιών, της μύτης και του λαιμού.

«Κάπνισμα μισού πακέτου τσιγάρων»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εισπνοή του καπνού για μία ημέρα ισοδυναμεί με το κάπνισμα μισού πακέτου τσιγάρων. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι άνθρωποι έμειναν μέσα στα σπίτια τους, οι ζωολογικοί κήποι έβαλαν τα ζώα τους σε εσωτερικούς χώρους και όσα παιδιά φοιτούν στο σχολείο δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω στο διάλειμμα.

Στους δρόμους, οι οδηγοί ανάβουν τους προβολείς τους μεσημεριάτικα. Τα αεροδρόμια έχουν επηρεαστεί σοβαρά, με εκατοντάδες πτήσεις να καθηλώνονται και να καθυστερούν σε μεγάλους κόμβους στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ λόγω της κακής ορατότητας.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter /@JasminMarilena

Γιατί ο ουρανός έγινε πορτοκαλί

Προβληματισμό στους ειδικούς έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, από τους καπνούς στον Καναδά, ο ουρανός απέκτησε πορτοκαλί χρώμα.

Οι εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι τα σωματίδια του καπνού αφήνουν να περάσουν τα μεγαλύτερα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός, όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί, αλλά εμποδίζουν τα μικρότερα - δηλαδή τα μπλε, τα πράσινα και τα κίτρινα μήκη κύματος, σχολιάζει το ρεπορτάζ.

Επιπλέον, δωρεάν μάσκες διανεμήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον η ποιότητα του αέρα είναι η χειρότερη από τη δεκαετία του 1960 - χειρότερη ακόμη και από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις να σκορπούν τον θάνατο στους Δίδυμους Πύργους, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, χαρακτήρισε την κατάσταση «πρωτοφανή» και η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ, έκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Προέτρεψε όμως τους κατοίκους να μην απελπίζονται.

«Πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση. Δεν είναι Covid», δήλωσε, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης: 

NASA: «Τοπίο στην αιθαλομίχλη» η Νέα Υόρκη - Δορυφορική εικόνα

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» τη Νέα Υόρκη: Κίνδυνος από τα βλαβερά σωματίδια

Ευθ. Λέκκας: Χερσώνα και Καναδάς αλλάζουν το παγκόσμιο κλίμα;