Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νορβηγία έχουν υπογράψει συμβόλαια για πυρομαχικά.
NATO: Δέσμευση για αποστολή πυρομαχικών και Leopard 2 στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

NATO: Δέσμευση για αποστολή πυρομαχικών και Leopard 2 στην Ουκρανία

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νορβηγία έχουν υπογράψει συμβόλαια για πυρομαχικά.

Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού, καθώς η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα βλήματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τα αναπληρώσει η Δύση, ανακοίνωσε η συμμαχία την Τετάρτη.

Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για την παράδοση τουλάχιστον 48 αρμάτων μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.

«Τα πράγματα εξελίσσονται, αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμη περισσότερο, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκεί έξω να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με πυρομαχικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νορβηγία έχουν υπογράψει συμβόλαια για πυρομαχικά που θα επιτρέψουν στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα αλλά και να συνεχίσουν να προμηθεύουν το Κίεβο.

Ο ρυθμός των παραδόσεων στην Ουκρανία, όπου τα στρατεύματα του Κιέβου εκτοξεύουν καθημερινά έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού, έχει εξαντλήσει ακόμη περισσότερο τα δυτικά αποθέματα. Την ίδια στιγμή, τα σχέδια για την προμήθεια του Κιέβου με δύο τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2 παίρνουν σάρκα και οστά.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες έχουν υποσχεθεί 48 άρματα μάχης Leopard 2 για το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός τάγματος 31 παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard 2 A4, η παράδοση των οποίων συντονίζεται από την Πολωνία.

Επιπλέον, το Βερολίνο θα στείλει 14 και η Λισαβόνα άλλα τρία από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης Leopard 2 A6, σύμφωνα με τον Πιστόριους.

Οι σύμμαχοι ξεκίνησαν επίσης συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον οι αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ είναι επαρκείς.

«Νομίζω ότι πρέπει να μετακινηθούμε από το να θεωρούμε το 2% ως ανώτατο όριο στο να θεωρούμε το 2% του ΑΕΠ ως κατώτατο όριο, ως ελάχιστο όριο", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συμφώνησε ο Πιστόριους.

«Θεωρώ ότι η κίνηση προς τον στόχο του 2% από μόνη της δεν θα είναι αρκετή, μπορεί μόνο να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω βήματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους.

Η απόφαση αναμένεται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο.

Στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας το 2014, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα εντός μιας δεκαετίας, όμως πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στον στόχο.

Διαβάστε επίσης:

Μπορέλ: Οι χώρες να δώσουν όσα πιο πολλά άρματα μάχης μπορούν στην Ουκρανία