Να πληρώσουν οι πετρελαϊκές και οι πλούσιες χώρες για την κλιματική αλλαγή
AP
AP
COP27

Να πληρώσουν οι πετρελαϊκές και οι πλούσιες χώρες για την κλιματική αλλαγή

Οι ηγέτες του Τρίτου κόσμου επέκριναν τις πλούσιες χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, στις ομιλίες τους την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο απαιτώντας από αυτούς να πληρώσουν για τις ζημιές που προκαλούνται στις οικονομίες τους.

Μικρά νησιωτικά κράτη που ήδη πλήττονται από ολοένα και πιο πολύ από βίαιες θύελλες των ωκεανών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κάλεσαν τις πετρελαϊκές εταιρείες να ξεπληρώσουν μερικά από τα τεράστια πρόσφατα κέρδη τους, ενώ τα αναπτυσσόμενα αφρικανικά κράτη ζήτησαν περισσότερα διεθνή κεφάλαια.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζει να κερδίζει σχεδόν 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε κέρδη καθημερινά", δήλωσε ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα, μιλώντας στο συνέδριο εκ μέρους της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Πολιτειών.

«Είναι καιρός αυτές οι εταιρείες να υποχρεωθούν να πληρώσουν παγκόσμιο φόρο άνθρακα στα κέρδη τους ως πηγή χρηματοδότησης για ζημιές και ζημιές. Ενώ κερδίζουν, ο πλανήτης καίγεται» πρόσθεσε.

Τα σχόλια αντανακλούν την ένταση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών, καθώς οι εκπρόσωποι παρακολούθησαν τη δεύτερη ημέρα της διήμερης διάσκεψης του ΟΗΕ στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Τα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -η οποία αναστάτωσε τις αγορές και διέκοψε τον εφοδιασμό- έχει εξοργίσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και τον αχαλίνωτο καταναλωτικό πληθωρισμό.

Ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ είπε στο συνέδριο πως οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής χρειάζονται αυξημένη χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες για την προσαρμογή στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και θα αντισταθούν στις εκκλήσεις για άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που χρειάζονται οι αφρικανικές χώρες για να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες τους.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά εμείς οι Αφρικανοί δεν μπορούμε να δεχτούμε να αγνοηθούν τα ζωτικά μας συμφέροντα», είπε.

Ο πρόεδρος του Σουρινάμ - ενός έθνους της Νότιας Αμερικής του οποίου τα δάση απορροφούν περισσότερο άνθρακα από ό,τι εκπέμπουν οι κάτοικοί του - είπε ότι οι πλούσιες χώρες έπρεπε να τηρήσουν την υπόσχεση να διοχετεύουν 100 δισ.δολάρια ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες για την προσαρμογή του κλίματος.

«Εκ μέρους όλων των παιδιών και της επόμενης γενιάς καλούμε επειγόντως τους ιστορικούς εκπομπούς να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να προστατεύσουν τον κόσμο μας. Η χώρα μου κάνει αυτό που μας αναλογεί με τους περιορισμένους πόρους και την ικανότητα», είπε.