Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις σε 22 ρωσικούς φορείς - Η οικονομίας της Ρωσίας πρέπει να πληγεί

Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις σε 22 ρωσικούς φορείς - Η οικονομίας της Ρωσίας πρέπει να πληγεί

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, με στόχο 22 ρωσικές «οντότητες που σχετίζονται με την άμυνα», καθώς συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οντότητες στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις περιλαμβάνονται «εταιρίες που κατασκευάζουν πολεμικά αεροσκάφη, οχήματα μάχης πεζικού, πυραύλους, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι αφορά «τα ίδια τα συστήματα που χρησιμοποιούνται τώρα για την επίθεση στο oυκρανικό λαό, προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. 

Συμπλήρωσε δε ότι «Από τις αεροπορικές επιδρομές πλήττονται σχολεία, νοσοκομεία, κάτοικοι όπως και κρίσιμης σημασίας υποδομές», ενώ αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί η εισβολή λέγοντας ότι δεν χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους, με αποτέλεσμα «εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν χτυπηθεί ή σκοτωθεί, ενώ πάνω από 174.000 πρόσφυγες ψάχνουν για ασφάλεια σε γειτονικές χώρες». Σύμφωνα με τον ίδιο «θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ». 

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε επίσης ελέγχους στις εξαγωγές προς Λευκορωσία «για να λογοδοτήσει το καθεστώς Λουκασένκο που ήταν συμπολεμιστής στον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν». «Θα περιορίζουμε την ικανότητα της Λευκορωσίας να εισάγει βασικές τεχνολογίες», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Και εάν η υποστήριξη του Λουκασένκο στον πόλεμο συνεχιστεί, οι συνέπειες για το καθεστώς του θα κλιμακωθούν».

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι  οι ΗΠΑ επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, Λευκός Οίκος,. Σύμφωνα με το Reuters στην λίστα κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές στη Λευκορωσία, αποτρέποντας την εκτροπή τεχνολογίας και λογισμικού στη Ρωσία μέσω της χώρας κυρίως στον στρατιωτικό και στον τομέα διύλισης πετρελαίου.

Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσουν τη Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική της δύναμη για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ».

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει αναλυτικά τις νέες κυρώσεις σε ρωσικές και λευκορωσικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης της ρωσικής διύλισης πετρελαίου, κατηγορώντας τη Λευκορωσία ότι «κατέστησε δυνατή την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία».

«Μεταξύ των ενεργειών περιλαμβάνονται νέοι περιορισμοί που επεκτείνουν τις πολιτικές ελέγχου των εξαγωγών στη Λευκορωσία, αποτρέποντας την εκτροπή τεχνολογίας και λογισμικού στη Ρωσία μέσω της χώρας, κάτι που η κυβέρνηση θα περιορίσει σοβαρά την ικανότητα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να αποκτήσουν τα υλικά που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη στρατιωτική τους επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και προβάλλουν την ισχύ με τρόπους που απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και υπονομεύουν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σημειώνει.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι εντοπίζουν 22 ρωσικές «οντότητες που σχετίζονται με την άμυνα», συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που παρέχουν τεχνολογική και υλική υποστήριξη στον ρωσικό στρατό.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι στοχεύουν επίσης στις «εξαγωγές τεχνολογίας» στον τομέα της διύλισης πετρελαίου, κάτι που, όπως λένε, θα μπορούσε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να προχωρήσουν προς τον στόχο τους να «υποβαθμίσουν τη θέση της Ρωσίας ως κορυφαίου προμηθευτή ενέργειας με την πάροδο του χρόνου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας δεν έχουν στρατηγικό συμφέρον να μειώσουν την παγκόσμια προσφορά ενέργειας – γι' αυτό έχουμε αφαιρέσει τις πληρωμές για την ενέργεια από τις οικονομικές μας κυρώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις σε η βιομηχανία διύλισης πετρελαίου θα βλάψει τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία προστατεύοντας παράλληλα τους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Προκλητική ρητορική» για τα πυρηνικά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε σήμερα την "προκλητική ρητορική" του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα, ένα "αποκορύφωμα ανευθυνότητας", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Μια τέτοια ρητορική "είναι επικίνδυνη, έρχεται να προστεθεί στους κινδύνους σύγχυσης και πρέπει να αποφευχθεί", υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Ουκρανία ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Κιέβου στη διπλωματία με τη Ρωσία, αλλά ήταν δύσκολο να δούμε μια διπλωματική πορεία χωρίς στρατιωτική αποκλιμάκωση, δήλωσε.

Σε ένα σχόλιο που απευθυνόταν στον ρωσικό λαό, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, τη Μολδαβία και τη Βαλτική αυτή την εβδομάδα για να έχει συζητήσεις με συμμάχους του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Βέλγιο, την Πολωνία, τη Μολδαβία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία από τις 3 έως τις 8 Μαρτίου.