Διατεθειμένος να συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις ανακοινώσεις του ότι προτείνει δασμό 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να παραμείνει σε ισχύ δασμός 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία.
«Δεν αναζητώ συμφωνία με την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνει εκ νέου την προθεσμία της 1ης Ιουνίου, δηλώνοντας: «Αν έρθει κάποιος και θέλει να κατασκευάσει εργοστάσιο εδώ, μπορώ να συζητήσω το ενδεχόμενο μιας μικρής καθυστέρησης».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «πολλές άλλες συμφωνίες είναι έτοιμες για υπογραφή» και παρατήρησε πως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εξελίσσονται με βραδύ ρυθμό.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο σχεδιαζόμενος δασμός 25% στην Apple θα ισχύσει και για τη Samsung, καθώς και για άλλους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.
«Θα ισχύσουν επίσης για τη Samsung και για όλους εκείνους που κατασκευάζουν αυτό το προϊόν» στο εξωτερικό, είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι θα τεθούν σε εφαρμογή «στα τέλη Ιουνίου». «Διαφορετικά, δεν θα ήταν δίκαιο», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ αποτιμούν το έλλειμμά τους με την ΕΕ για τα αγαθά σε 235 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι το αμερικανικό πλεόνασμα σε υπηρεσίες μειώνει το εμπορικό έλλειμμα σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ως μια «διαπραγματευτική τακτική».
Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεσή του για επιβολή άμεσου δασμού 50% στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social.
«Είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθείς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ιδρύθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΕΜΠΟΡΙΟ (...) Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν πάνε πουθενά. Σε αυτές τις συνθήκες προτείνω να επιβάλουμε δασμούς 50% στην ΕΕ από την 1η Ιουνίου. Δεν υπάρχουν δασμοί στα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», έγραψε με οργισμένο ύφος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης φύρδην-μίγδην «τα εμπόδια στο εμπόριο, τον ΦΠΑ, τις γελοίες κυρώσεις κατά των επιχειρήσεων, τα μη δασμολογικά εμπόδια, τις χειραγωγήσεις νομισμάτων, τις αδικαιολόγητες και άδικες διώξεις των αμερικανικών επιχειρήσεων, που έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, που είναι εντελώς απαράδεκτο».
Στην ίδια ανάρτηση ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ επανέλαβε την κατηγορία ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχηματίστηκε με πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο εμπόριο».
Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχηματίστηκε με πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΕΜΠΟΡΙΟ, ήταν πολύ δύσκολη στην αντιμετώπιση. Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικοί χειρισμοί, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, ένα ποσό που είναι εντελώς απαράδεκτο. Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουνίου 2025. Δεν υπάρχει δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»
Παράλληλα, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 25% στην Apple για όλα τα iPhone που πωλούνται, αλλά δεν κατασκευάζονται, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 60 εκατομμύρια τηλέφωνα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, αλλά η χώρα δεν κατασκευάζει smartphones.
«Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι αναμένω ότι τα iPhones τους που θα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα κατασκευάζονται και θα κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social.
«Εάν δεν συμβεί αυτό, η Apple πρέπει να καταβάλει στις ΗΠΑ δασμούς τουλάχιστον 25%.»
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγγείλει κατ΄ επανάληψη το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, το οποίο υπολογίζει ότι βρίσκεται στα 300-350 δισεκ. δολάρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο (USTR), το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έφθασε μάλλον τα 235 δισεκ. δολάρια το 2024, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία, μιλώντας για 150 δισεκ. ευρώ (περίπου 160 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) για τα αγαθά και μόνο 50 δισεκ. ευρώ αν συμπεριληφθεί το αμερικανικό εμπορικό πλεόνασμα στις υπηρεσίες.
Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα ανέρχονται σήμερα στο 12,5% κατά μέσο όρο, με το 2,5% να αντιστοιχεί στο επίπεδο πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στους οποίους προστέθηκε ένα 10% από τις αρχές Απριλίου μετά την ανακοίνωση «αμοιβαίων» δασμών.
Ο Λευκός Οίκος είχε προβλέψει αρχικά να επιβάλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα προτού ανακοινώσει στη συνέχεια αναστολή 90 ημερών στους δασμούς πέραν του 10% ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.
Η αναστολή αυτή αναμένεται θεωρητικά να λάβει τέλος στις αρχές Ιουλίου.
Μπέσεντ: Η απειλή Τραμπ για δασμούς μπορεί να προκαλέσει ρήξη στις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί επαρκείς τις εμπορικές προσφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζει πως η απειλή επιβολής δασμών ύψους 50% από την 1η Ιουνίου θα «ανάψει φωτιά» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στο Fox News Channel, ο Μπέσεντ κατηγόρησε την ΕΕ ότι διαπραγματεύεται με κακή πίστη, σε αντίθεση με άλλους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ινδία και ορισμένες ασιατικές χώρες, που - όπως είπε - έχουν υποβάλει «πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις».
Κλιμακώνοντας τη ρητορική του εμπορικού πολέμου, ο Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «συνιστά» την επιβολή δασμού 50% σε προϊόντα της ΕΕ και προειδοποίησε την Apple ότι ενδέχεται να επιβάλει δασμό 25% σε iPhone που κατασκευάζονται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου ο Μπέσεντ ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους υπουργούς Οικονομικών της G7 στον Καναδά, όπου συναντήθηκε και με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Οι συνομιλίες στο Μπανφ ανέδειξαν τις έντονες διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τους δασμούς, ενώ επίκεντρο αποτέλεσε η ανάγκη μείωσης των «υπερβολικών ανισορροπιών» στην παγκόσμια οικονομία.
Πρόσθεσε ότι αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλώνουν άγνοια για τις εμπορικές προτάσεις που αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους τους. «Η ΕΕ έχει πρόβλημα συλλογικής δράσης. Είναι 27 χώρες, αλλά εκπροσωπούνται από μία ενιαία ομάδα στις Βρυξέλλες», σχολίασε.
Αναφερόμενος στην απειλή Τραμπ για επιπλέον δασμούς στην Apple, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της αμερικανικής μεταποίησης, ιδίως στον τομέα των ημιαγωγών.
«Ένα από τα μεγαλύτερα τρωτά μας σημεία είναι η εξάρτηση από εξωτερική παραγωγή, ειδικά στους ημιαγωγούς. Και μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων της Apple βασίζεται σε αυτούς», σημείωσε. «Θα θέλαμε η Apple να συμβάλει στη θωράκιση της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών».
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς έχει συναντηθεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και τον αντιπρόσωπο για το Εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε την Παρασκευή ότι η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στο εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βοήθησε κανέναν και ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.
Μιλώντας μαζί με τον Ινδό ομόλογό του στο Βερολίνο, ο Βάντεφουλ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία ελπίζει ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδία μέχρι το τέλος του έτους.
Ολλανδός πρωθυπουργός: Αναμένω μια ήρεμη και σθεναρή αντίδραση από την ΕΕ
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σουφ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει μια ήρεμη και σθεναρή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακοίνωση του Τραμπ.
Ο Σουφ δήλωσε ότι η απάντηση στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως είπε, πιθανότατα θα δει την κίνηση αυτή ως μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.
Γάλλος υπουργός Εμπορίου: Οι τελευταίες απειλές του Τραμπ δεν βοηθούν τις συνομιλίες της ΕΕ
«Η σύσταση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή για επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές της ΕΕ από την 1η Ιουνίου δεν διευκολύνει τις εμπορικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με το μπλοκ», δήλωσε στο X ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Λοράν Σεν Μαρτέν.
«Οι νέες απειλές του Τραμπ για αύξηση των δασμών δεν βοηθούν σε τίποτα κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Σεν Μαρτέν στο X.
«Διατηρούμε την ίδια γραμμή: αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», ανέφερε.