Μέρκελ: Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Μέρκελ: Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι το ζήτημα των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, γνωστοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνέντευξή της μετά τη Σύνοδος Κορυφής, εκφράζοντας και την απογοήτευσή της για τη στάση της Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο και ότι θα προτιμούσε να ήταν πιο θερμές κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ένωσης και παραδέχτηκε πως «ελπίζαμε σε πιο εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας, αλλά, δυστυχώς, οι εξελίξεις είναι πολύ απογοητευτικές».

Έκανε λόγο για «παράνομες γεωτρήσεις» στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και για «προκλήσεις» σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια, ενώ τόνισε ότι «μόνο η αποχώρηση του "Oruc Reis" δεν αρκεί». Επίσης η κυρία Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για την συναίνεση που επιτεύχθηκε στο θέμα της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «ισορροπημένη». 

«Οι αρνητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας οδηγούν σε νέες κυρώσεις», σημείωσε και είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει μια έκθεση για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και ότι η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα είναι μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να εξεταστούν.

«Υπό το πρίσμα αυτό, θα μιλήσουμε περισσότερο για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μία πλευρά από στρατηγικές εξαρτήσεις - πολλοί από εμάς είναι μέλη του ΝΑΤΟ - και από την άλλη πλευρά από εντάσεις», είπε.

Aναφορικά με το αίτημα για «πάγωμα» της παράδοσης έξι υποβρυχίων στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι με την Τουρκία υπάρχει μια στρατηγική σχέση, καθώς πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και ότι το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συμμαχίας, περιμένοντας και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής έκανε λόγο για επανεξέταση της προοπτικής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2021.

Olivier Hoslet, Pool via AP