Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη (28/05) ότι έστειλε προτάσεις στο Κίεβο αναφορικά με την ημερομηνία και τόπο διεξαγωγής για την ανταλλαγή μνημονίων ή όρων για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μεντίνσκι είπε επίσης στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι αναμένει απάντηση και ότι η αντιπροσωπεία της Ρωσίας είναι έτοιμη να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό της δια ζώσης τις επόμενες ημέρες.
«Επιτρέψτε μου να τονίσω: Ακριβώς εκεί, επί τόπου, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική, ουσιαστική συζήτηση για κάθε ένα από τα σημεία του πακέτου συμφωνίας για μια πιθανή εκεχειρία», είπε.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είχε προσφάτως μια τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη», προκειμένου να συζητήσουν το μνημόνιο το οποίο η Μόσχα αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται και το οποίο θέτει τους όρους της για την επίτευξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία επικοινώνησε με τη ρωσική πλευρά μετά τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, κατά τις οποίες η Ρωσία δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα προσκομίσει το μνημόνιο.
«Η δική μας πλευρά, ήταν σε επαφή με τους Ρώσους. Ο υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Μεντίνσκι. Είπαν ότι αυτό θα συμβεί. Αλλά δεν το λάβαμε ποτέ», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ούτε οι ΗΠΑ έλαβαν κάτι.
Από την πλευρά του, ο Μεντίνσκι ανέφερε ότι «η ουκρανική πλευρά επιχείρησε να κάνει διαβουλεύσεις.Προφανώς, η (νέα) συνάντηση έχει καθυστερήσει να γίνει. Περιμένουμε την επιβεβαίωσή τους το συντομότερο δυνατόν και είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε αυτοπροσώπως την ημερομηνία που έχουμε ορίσει – τις επόμενες ημέρες – και να αρχίσουμε τις εργασίες. Προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ειρήνης και της διάσωσης ανθρώπινων ζωών», δήλωσε ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος.
Στο μεταξύ, ο Μεντίνσκι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον προτεινόμενο τόπο συνάντησης, ωστόσο νωρίτερα το Κρεμλίνο «έδειξε» πως προτιμά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων να γίνει ξανά στην Τουρκία, μετά και τις σχετικές πιέσεις του Χακάν Φιντάν.