Μαζικές επιθέσεις στις ΗΠΑ: Το προφίλ των δραστών
AP
AP

Μαζικές επιθέσεις στις ΗΠΑ: Το προφίλ των δραστών

Οι μισές από τις μαζικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 2016-2020 προκλήθηκαν από προσωπικές, οικογενειακές ή εργασιακές διαμάχες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη της βίας με τον εντοπισμό προειδοποιητικών σημάτων.

Οι δράστες των επιθέσεων ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, συχνά με ιστορικό συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, οικονομικής ανασφάλειας ή εμπλοκής σε ενδοοικογενειακή βία. Τα όπλα ήταν συνήθως το φονικό εργαλείο που επιλέγουν. 

Η έκθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά από δύο περιστατικά στην Καλιφόρνια που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους και καθώς οι αρχές αναζητούσαν τα κίνητρα των επιθέσεων, οι οποίες συνδέονταν και οι δύο με ηλικιωμένους άνδρες.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί έχουν γίνει τακτικό φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά οι βουλευτές παραμένουν διχασμένοι ως προς τις λύσεις, με τους Δημοκρατικούς να ζητούν περισσότερα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι εστιάζουν στην ψυχική υγεία και την αύξηση της ασφάλειας.

Η 70σέλιδη έκθεση, η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη από το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Απειλών της Μυστικής Υπηρεσίας, εξέτασε 173 περιστατικά όπου τρεις ή περισσότεροι άνθρωποι έπαθαν κακό. Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο, μεταξύ άλλων, χώρους εργασίας, σχολεία, θρησκευτικά ιδρύματα και δημόσια μέσα μεταφοράς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 513 άνθρωποι και να τραυματιστούν 1.234.

Η Λίνα Αλαθάρι, επικεφαλής του κέντρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι σύνηθες να παρατηρούνται συμπεριφορές μεταξύ των δραστών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλους να εντοπίσουν εκ των προτέρων ένα πρόβλημα.

«Ενδιαφέρον για τη βία, ενδιαφέρον για προηγούμενους δράστες μαζικών επιθέσεων, αναρτήσεις γι' αυτούς, συζητήσεις με ανθρώπους γι' αυτούς, μεταφορά όπλου στο χώρο εργασίας [τους], μεταφορά όπλου στο σχολείο, συνάδελφοι που τους φοβούνται, παράπονα», εξήγησε. «Αυτά είναι μοτίβα που βλέπουμε ξανά και ξανά».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι πυροβόλα όπλα χρησιμοποιήθηκαν στο 73% των περιστατικών, μεταξύ άλλων και από κάποιους που απαγορεύεται να τα κατέχουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι νόμοι «κόκκινης σημαίας» σε επίπεδο πολιτειών που επιτρέπουν την αφαίρεση των όπλων με δικαστική εντολή από κάποιον που αποτελεί κίνδυνο θα μπορούσαν να περιορίσουν τέτοιες επιθέσεις.