Μακρόν-Ντράγκι-Σολτς: Θέλουμε την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μακρόν-Ντράγκι-Σολτς: Θέλουμε την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που επικρίθηκαν στο παρελθόν από το Κίεβο για την πολύ επιφυλακτική υποστήριξη τους απέναντι στην Ουκρανία, την επισκέφθηκαν την Πέμπτη και πρόσφεραν την ελπίδα για ένταξη στην ΕΕ σε μια χώρα που ζητάει επίμονα όπλα για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

«Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αφού έφτασε στο Κίεβο με τρένο μαζί με τον Γερμανό Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Μαζί τους ήταν ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιοάννις. Ο Μακρόν δήλωσε αργότερα ότι και οι τέσσερις ηγέτες υποστήριξαν την ιδέα της χορήγησης καθεστώτος «άμεσης» υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο. Ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία έχει δεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες που είχαν εγκαταλείψει τη σύγκρουση και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειαστεί. «Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε, μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους άλλους ηγέτες.

Τι είπαν οι ηγέτες αναλυτικά 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι και οι τέσσερις ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι παρόντες στο Κίεβο υποστήριξαν την ιδέα να δοθεί «άμεσο» καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία. Ο Μακρόν έκανε τα σχόλια σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Κίεβο μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Ιωάννης

«Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι τη νίκη της. Και οι τέσσερις ηγέτες που είναι παρόντες στο Κίεβο στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ.», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος που πρόσθεσε ωστόσο ότι «χρειαζόμαστε ένα είδος καναλιού επικοινωνίας με τον Πούτιν και για την επίλυση του θέματος της επισιτιστικής ασφάλειας. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην επιθετικότητα της Ρωσίας όχι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.»

Ο Μακρόν τόνισε ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει για τους όρους της ειρήνης, δεν θα ζητήσουμε ποτέ υποχωρήσεις από την Ουκρανία στην διαμάχη της με τη Ρωσία.» ενω πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή να γίνει παράδοση στην Ουκρανία έξι επιπλέον οπλικών συστημάτων Caesar. 

Από την πλευρά του, ο Ιταλός Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι «θα λάβουμε υπ' όψιν την επιθυμία της Ουκρανίας, η Ειρήνη πρέπει να ξαναχτιστεί στο όραμα της Ουκρανίας και αυτό θα πρέπει να είναι η παρατεταμένη ειρήνη. Το βασικό μήνυμα αυτής της συνάντησης στο Κίεβο είναι ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία ως κομμάτι της ΕΕ.» Τόνισε ωστόσο ότι  «η κρίση στην Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει παγκόσμια καταστροφή»

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλα Σολτς δήλωσε ότι «στο όνομα της αξιοπιστίας της ΕΕ πρέπει να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας σε ό,τι αφορά την ένταξη κρατών στα δυτικά Βαλκάνια. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Η Γερμανία θα στηρίξει την υποψηφιότητα ένταξης της Ουκρανίας και του Μολδοβα.»

Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε ότι «μόνο η Ρωσία εμποδίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Θέλει μόνο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι έτοιμη για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.»

Πρόσθεσε δε ότι «Συζητήσαμε επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Όσο περισσότερα όπλα παίρνουμε τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερώσουμε την ουκρανική γη» ενώ τόνισε με νόημα ότι «κανένας ηγέτης από μόνος του δε μπορεί να πιέσει τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Μόνο συντονισμένες προσπάθειες μπορούν να σταματήσουν την Ρωσία.» 

«Κάνε Ευρώπη, όχι πόλεμο»

Στο πεδίο της μάχης, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στρατεύματά τους εξακολουθούν να αντέχουν ενάντια στους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην ανατολική πόλη Σιεβιεροντόνετσκ και περιέγραψαν νέα πρόοδο σε μια αντεπίθεση στο νότο. Ωστόσο, είπαν ότι οι μάχες και στα δύο κύρια μέτωπα εξαρτώνται από τη λήψη περισσότερης βοήθειας από τη Δύση, ειδικά το πυροβολικό για την αντιμετώπιση του μεγάλου πλεονεκτήματος της Ρωσίας σε ισχύ πυρός.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής είχαν ηχήσει στο Κίεβο καθώς η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ξεκίνησε. Περιηγήθηκαν στην Ιρπίν, μια πόλη βορειοανατολικά της πρωτεύουσας που είχε καταστραφεί στις αρχές του πολέμου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρονταν άφησαν πίσω τους πτώματα διάσπαρτα στους δρόμους. Δείχνοντας  γκράφιτι σε έναν τοίχο που έγραφε «Κάνε Ευρώπη, όχι πόλεμο», ο Μακρόν είπε: «Είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπεις αυτό. Αυτό είναι το σωστό μήνυμα».

Η επίσκεψη χρειάστηκε εβδομάδες για να οργανωθεί, ενώ οι τρεις πιο ισχυροί ηγέτες της ΕΕ απέφυγαν όλοι την κριτική για θέσεις που χαρακτηρίστηκαν ως υπερβολικά υποτιμητικές προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αναμενόταν επίσης να υποσχεθούν περισσότερα όπλα για το Κίεβο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα βοήθεια αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων αντιπλοϊκών πυραυλικών συστημάτων, ρουκετών πυροβολικού και βλημάτων για οβίδες.

Η πολύ προσεκτική στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στον Πούτιν 

Ο Σολτς, ο Μακρόν και ο Ντράγκι λένε όλοι ότι είναι ισχυροί υποστηρικτές της Ουκρανίας που έχουν λάβει πρακτικά μέτρα για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια και να βρουν όπλα για να βοηθήσουν το Κίεβο. Όμως η Ουκρανία επέκρινε εδώ και καιρό τον Σολτ για αυτό που θεωρεί ως αργή παράδοση όπλων από τη Γερμανία και απροθυμία να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα και ήταν έξαλλη αυτόν τον μήνα με τον Macron που είπε σε μια συνέντευξη ότι η Ρωσία δεν πρέπει να «ταπεινωθεί».

Η Ιταλία έχει επίσης προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο οι Ουκρανοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε πιέσεις να παραχωρήσουν εδάφη. «Θα πουν ότι πρέπει να τερματίσουμε τον πόλεμο που προκαλεί επισιτιστικά προβλήματα και οικονομικά προβλήματα...ότι πρέπει να σώσουμε το πρόσωπο του κ. Πούτιν», δήλωσε ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του Ζελένσκι, στη γερμανική εφημερίδα Bild πριν από την επίσκεψη.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει παγκόσμια οικονομική αναταραχή και εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν το κόστος δανεισμού ακόμη και όταν οι οικονομίες τους παραπαίουν. Παρά τις κυρώσεις, η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία για φυσικό αέριο. Οι παραδόσεις μέσω ενός μεγάλου αγωγού προς τη Γερμανία μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία για την αποθήκευση προμηθειών για το χειμώνα, με τη Μόσχα να κατηγορεί τις κυρώσεις που ανέστειλαν την παράδοση εξοπλισμού που αποστέλλεται στο εξωτερικό για επισκευή.