Μακρόν σε Ερντογάν: Να αποφευχθεί η αναθέρμανση των εντάσεων στην Ανατ. Μεσόγειο
AP
AP

Μακρόν σε Ερντογάν: Να αποφευχθεί η αναθέρμανση των εντάσεων στην Ανατ. Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία που επλήγησαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Twitter, δημοσιεύοντας φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Σε δήλωση από το Ελιζέ, ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και επανέλαβαν «την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών προς όφελος της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας»

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι ο Μακρόν «υπολογίζει στην επαγρύπνηση της Τουρκίας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των προσπαθειών παράκαμψης των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας».

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως ελπίζει ότι το ζήτημα θα λήξει σύντομα, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ως προς τα θέματα του Καυκάσου, τα οποία επίσης απετέλεσαν σύμφωνα με το Ελιζέ αντικείμενο διαβούλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επανάληψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενώ εκ παραλλήλου τάχθηκε και υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος συλλυπήθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλο το τουρκικό λαό αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία της συμπαραστέκεται στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ