Κόστα προς Β. Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας, αν θέλετε να ξεκινήσετε ενταξιακές διαπραγματεύσεις
(AP Photo/Boris Grdanoski)
(AP Photo/Boris Grdanoski)

Κόστα προς Β. Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας, αν θέλετε να ξεκινήσετε ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να συμπεριλάβει τη βουλγαρική μειονότητα, προκειμένου να συνεχίσει την πορεία της προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να επανεξετάσει τη διαδικασία διεύρυνσης του μπλοκ.

Η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας καθυστέρησε λόγω μιας διαμάχης με τη Βουλγαρία σχετικά με τη βαλκανική ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Για να βγει από το αδιέξοδο, η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση αποδέχθηκε το βουλγαρικό αίτημα να εισαχθεί στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας αναφορά στη βουλγαρική εθνική μειονότητα. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει την αλλαγή.

Ο Κόστα δήλωσε ότι η Β. Μακεδονία θα πρέπει τώρα να κάνει αυτό που είχε συμφωνηθεί.

«Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί. Τώρα είναι η ώρα να ολοκληρωθεί το όλο θέμα και να ανοίξει μια νέα σελίδα.

Επισκέφθηκα τη Βουλγαρία πριν από δύο εβδομάδες και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να ζητάμε κάτι περισσότερο», δήλωσε ο Κόστα σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η διεύρυνση του μπλοκ πρέπει να βασίζεται στην ουσία και όχι σε διμερή ζητήματα. Η κυβέρνησή του, η οποία ήρθε στην εξουσία πέρυσι, δήλωσε ότι θα τροποποιήσει το σύνταγμα μόνο εάν η Βουλγαρία εγκρίνει πρώτα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

«Έχουμε ένα πρόβλημα και αυτό θα πρέπει να είναι αμφίδρομο. Εάν μόνο η μία πλευρά προσφέρει, δεν είναι ρεαλιστικό», δήλωσε. «Έχουμε κάνει αρκετά με δύσκολες αποφάσεις μέχρι στιγμής. Αλλάξαμε τη σημαία, αλλάξαμε το όνομα ... Από την άλλη πλευρά, αυτοί (η Βουλγαρία) έχουν παράδοση ίση με το μηδέν».